Patrunjelul este o planta populara si adesea folosita in bucataria romaneasca. Pe langa numeroasele sale utilizari culinare, patrunjelul este extrem de hranitor si s-a dovedit a fi o sursa cu numeroase beneficii puternice in mentinerea sanatatii.
Avand un continut bogat in substante nutritive importante precum vitaminele A, K si C, patrunjelul este, de asemenea, scazut in calorii. Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol cheie in imunitatea si sanatatea ochilor. In plus, s-a dovedit benefic in reducerea afectiunilor de la nivelul pielii, cum ar fi cosurile sau acneea.
Patrunjelul este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina K, un nutrient care contribuie la sanatatea oaselor si a inimii, dar este esentiala si pentru coagularea sangelui in cazuri extreme de sangerari abundente.
Mai mult decat atat, planta este plina de vitamina C, un nutrient vital pentru sistemul imunitar, actionand ca un antioxidant puternic si protejand celulele impotriva daunelor porvocate de radicalii liberi. Sa nu uitam ca patrunjelul ofera organismului o concentratie semnificativa de magneziu, potasiu, folat, fier si calciu.
Cercetarile efectuate pe animale au descoperit ca patrunjelul reduce eficient nivelurile ridicate de zahar din sange care pot creste riscul aparitiei unor afectiuni precum diabetul sau sindromul metabolic. De asemenea, ajuta sa va mentineti rinichii sanatosi, luptand impotriva inflamatiilor si reducand tensiunea arteriala ridicata.