Cafeaua verde este un substituent tot mai utilizat al cafelei obisnuite in comunitatile de wellness. Ca atare, este posibil sa fi auzit despre continutul sau bogat in compusi vegetali care promoveaza sanatatea, insa aceasta vine atat cu beneficii, cat si cu potentiale riscuri.
Spre deosebire de boabele de cafea obisnuite, acestea sunt crude, neprajite si contin niveluri ridicate ale unui grup de antioxidanti cunoscuti sub numele de acizi clorogeni, despre care se crede ca ofera numeroase beneficii. Mai mult, profilul sau chimic este destul de diferit de cel al cafelei prajite, desi originile lor sunt similare, insa gustul difera foarte mult, boabele verzi oferind mai mult o aroma similara cu cea oferita de plante.
Potrivit unui studiu, in 2012 extractul de cafea verde a fost promovat de catre medicul american si prezentator de emisiuni Dr. Oz. ca supliment miraculos de slabire. Multi experti in sanatate au respins ideea potrivit careia are un impact semnificativ asupra greutatii, insa chiar si asa, cafeaua verde ramane unul dintre cele mai populare suplimente de slabit de pe piata.
Desi aportul moderat de cofeina este similar cu cel al cafelei obisnuite, consumul in exces ar putea duce la simptome negative, cum ar fi anxietatea, tulburarile de somn si cresterea tensiunii arteriale, dar poate afecta si sanatatea oaselor.
Nu exista date suficiente despre cafeaua verde pentru a stabili recomandari clare in ceea ce priveste doza zilnica, insa unele studii au utilizat in conditii de siguranta cu aport de pana la 400 mg de extract de doua ori pe zi.