Prin sentimentul de foame, corpul iti semnaleaza ca are nevoie de mai multa hrana, iar aceasta senzatie poate aparea chiar si intre mese, la putin timp dupa ce ai mancat. Exista mai multe explicatii posibile pentru acest lucru, inclusiv o dieta lipsita de proteine, grasimi sau fibre, alimentata de stres excesiv sau deshidratare.
Un consum suficient de proteine este esential in controlul apetitului, deoarece acestea au proprietati in a reduce senzatia de foame si va ajuta sa consumati automat mai putine calorii pe parcursul zilei. Proteinele joaca un rol important in controlul apetitului prin reglarea hormonilor care starnesc foamea, iar din acest motiv va puteti confrunta frecvent cu aceasta senzatie suparatoare.
Un alt factor care joaca un rol important in controlul apetitului este somnul, deoarece ajuta la reglarea grelinei, hormonul stimulator al senzatiei de foame. Lipsa somnului duce la niveluri mai ridicate de grelina, motiv pentru care s-ar putea sa te simti mai infometat odata cu acumularea oboselii din lipsa de somn.
Totodata, o dieta bazata pe carbohidratii rafinati prelucrati si eliminati din fibre, vitamine si minerale, pot alimenta senzatia de foame la fel de bine, deoarece nu au fibre de umplere, iar corpul le digera foarte repede. In plus, consumul de carbohidrati rafinati poate duce la cresteri rapide de zahar in sange, lucru ce duce la cresterea nivelului de insulina, hormon responsabil de transportul zaharului in celule.