Fasolea verde, cunoscuta si sub denumirea de pastaie cruda, este o leguma des folosita de romani si nu numai, in salate sau in diferite feluri de mancare. Cu toate acestea, chiar daca fac parte din familia leguminoaselor, unii consumatori isi fac griji din cauza antinutrientilor, compusi naturali sau sintetici care interfereaza cu absorbtia nutrientilor si care pot fi toxici daca pastaile sunt crude.
La fel ca majoritatea fasolelor, pastaile verzi contin lectine, o proteina care functioneaza ca un insecticid antifungic si natural pentru plante, insa chiar daca le consumati, lectinele sunt rezistente la enzimele digestive. Astfel, acestea se leaga de suprafata celulelor din sistemul digestiv, provocand simptome precum greata, diaree, varsaturi si balonare daca sunt consumate in cantitati mari.
Anumite soiuri de fasole depoziteaza cantitati mai mari de lectina , ceea ce inseamna ca unele pot fi in mare parte sigure de consumat in stare cruda. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca fasolea verde cruda adaposteste 4,8-1,100 mg de lectina pe 100 grame de seminte. Avand in vedere ca aceste cifre pot varia, este recomandat ca evitati pastaile verzi indiferent de cantitatea consumata pentru a prevenii orice potentiala toxicitate.