S-a demonstrat ca efortul fizic afecteaza relatia noastra cu mancarea atat la nivel fizic, cat si la nivel psihologic. Expertii in sanatate spun ca planificarea meselor si constientizarea modului in care exercitiile fizice ne afecteaza apetitul si perceptia asupra alimentelor pot face schimbarile stilului de viata mai usoare.
Restrictiilor impotriva pandemiei de COVID-19 au facut mai dificila exercitarea la fel de des sau la fel de intens decat altii. De fapt, multi dintre noi ne-am trezit practicand un stil de viata mai sedentar, castigand kilograme nedorite, insa pe masura ce restrictiile s-au diminuat, cea mai mare parte dintre noi am inceput sa ne gandim cum sa abordam pierderea in greutate si adoptarea exercitiului intr-un mod sanatos.
Un studiu recent publicat in revista Nutrients a examinat legatura dintre activitatea fizica si efectele acesteia asupra organismului si a psihicului. Cercetatorii au descoperit ca exercitiile fizice au oferit o crestere mai mare a cantitatilor de alimente pe care oamenii le-au ales. Acest lucru s-a intamplat imediat dupa antrenament si apoi dupa 30 de minute mai tarziu. De asemenea, au descoperit ca exercitiile fizice au dus la o dorinta mai mare de consum imediat dupa incheierea antrenamentului si la 30 de minute dupa aceea.
In general, se stie ca organismul raspunde atat la indicatiile psihologice, cat si la cele fiziologice din exercitii. La nivel psihologic implica sentimentul cautarii unei „recompense” pentru finalizarea unui antrenament, in timp ce la nivel fiziologic deriva din indicii metabolici si endocrini din organism.