Cercetari recente au examinat rolul turmericului in pierderea kilogramelor in plus. Cunoscut si sub numele de curcuma, darorita constinutului sau, sau condimentul de aur, acesta este popular mai mult in bucataria asiatica, dar face parte si din medicina traditionala indiana.
Turmericul ofera o serie de caracteristici benefice pentru sanatate care pot fi atribuite curcumei, compus cu puternice proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Potrivit cercetarilor, turmenicul poate contribui semnificativ la procesul de pierdere in greutate.
Mai mult decat atat, studiile sugereaza ca un continut de curcumina poate suprima o serie de compusi inflamatori particulari care joaca un rol in depozitarea grasimilor si care se dezvolta, de obicei, la persoanele cu exces de greutate sau obezitate. Aplicata pe animale, teoria indica faptul ca acest compus poate favoriza pierderea in greutate, reduce cresterea tesutului adipos, greutatea si poate imbunatatii sensibilitatea la hormonul insulina.
In general, curcuma si curcumina sunt considerate sigure, insa dozele mari pot prezenta efecte adverse, astfel ca anumite populatii care au o dieta bogata in aceste suplimente, ar trebui sa evite.
Potrivit cercetarilor, administrarea a pana la 8 grame de curcumina pe zi prezinta un risc redus care ar putea influenta sanatatea intr-un mod negativ, desi sunt necesare o serie de studii pe termen lung pentru a concretiza aceste aspecte. Cu toate acestea, unii oameni care iau doze mari din acest compus pot prezenta efecte adverse, cum ar fi reactii alergice, greata, varsaturi, dureri de stomac, constipatie, eruptii cutanate sau diaree.