Uleiul de masline si cel vegetal sunt utilizate in intreaga lume, fiecare oferind caracteristicile sale unice. Chiar daca par similare, uleiul de masline si uleiul vegetal difera in ceea ce priveste modul de fabricare, utilizarea culinara, arome si compozitia nutritionala.
Odata ce uleiurile vegetale au fost extrase, acestea sunt de obicei curatate cu substante chimice si incalzite pentru a elimina impuritatile si a prelungi durata lor de valabilitate. In general, cu cat uleiul este mai prelucrat, cu atat continutul de nutrienti este mai sarac, lucru ce poate fi observat la uleiul de masline extravirgin minim procesat, care are un gust distinct de masline, fata de cel vegetal, care tinde sa ofere o aroma neutra.
In timp ce uleiul din masline este extras doar din masline presate, cel vegetal este obtinut prin amestecarea uleiurilor din diferite surse, cum ar fi canola, seminte de bumbac, floarea soarelui, soia, porumb si sofran.
Specialistii sustin ca uleiul vegetal este un amestec mai rafinat in comparatie cu uleiuri neutre, bogat in grasimi pro-inflamatorii si lipsit de micronutrienti. De asemenea, uleiul de masline este fabricat din masline presate, versiunile extra virgine fiind cele mai putin procesate, pastrand astfel compusii cei mai benefici.
Cercetarile au demonstrat ca in timp ce uleiul de masline si cele vegetale au diferite utilizari culinare, cea mai sanatoasa optiune este uleiul de masline extravirgin pentru ca ofera mai multe substante hranitoare.