In bucatariile traditionale, laptele din nucile de cocos este un ingredient des folosit in prepararea deserturilor si a sosurilor cu o consistenta mai densa, iar in ultimii ani a devenit o alternativa populara si gustoasa care poate oferi, de asemenea, o serie de beneficii pentru sanatate.
Spre deosebire de apa de cocos din nucile verzi, laptele nu apare in mod natural, ci se obtine in urma unui proces de diluare pe baza de apa a continutului bogat in grasimi si nutrienti. Potrivit sudiilor, grasimile MCT din laptele de cocos pot ajuta la pierderea in greutate si la accelerarea metabolismului. De asemenea, rezultatele sugereaza ca aceste grasimi pot contribui la reducerea poftei de mancare si la scaderea aportului de calorii, astfel ca pe baza unui studiu a carui respondenti au fost barbatii supraponderali, s-a demonstrat ca MCT-urile pot spori consumul de calorii si ajuta la arderea grasimilor, insa acest lucru nu inseamna ca se pot observa efecte semnificative la nivelul taliei sau a metabolismului.
O serie de studii aplicate la persoanele supraponderale si la persoane care prezinta boli de inima sugereaza ca un consum pe baza de ulei de cocos ar putea reduce circumferinta taliei, insa nu este de ajuns sa reduca greutatea corporala. Momentan, nu exista niciun studiu care sa ofere rezultate concrete legate de felul in care laptele de cocos afecteaza direct greutatea si metabolismul. In acest sens, sunt necesare cercetari realizate in aprofunzi si o serie de studii suplimentare pentru a putea face orice revendicari.