Chiar daca exista un numar coplesitor de regimuri alimentare si recomadari pentru a pierde in greutate si pentru a imbunatatii functiile vitale, nu toate sunt bune pentru sanatatea persoanelor care au trecut de o anumita etapa a vietii, astfel ca pentru femeile care au reusit sa paseasca cu gratie peste varsta de 50 de ani, medicii recomanda anumite diete care sa le imbunatateasca sau sa le sustina functiile inimii si ale creierului, sa ofere un mai bun controlul al simptomelor menopauzei si sa le sporeasca starea generala de sanatate.
Potrivit medicilor, dieta mediteraneana este considerata cel mai bun regim alimentar din toate punctele de vedere, reprezentand unul dintre cele mai sanatoase tipare de alimentatie pentru orice varsta, inclusiv pentru persoanele trecute de 50 de ani.
Inspirata de alimentatia grecilor si a intalienilor de acum mai bine de 60 de ani, dieta mediteraneana se caracterizeaza prin continutul sau scazut de grasimi saturate. Aceasta are la baza un consum bogat de legume, fructe, nuci, cereale integrale si uleiul de masline, considerat principala sursa de grasime adaugata. Chiar daca este predominant vegetala, dieta mediteraneana include si un consum moderat de peste, lactate si carne rosie.
Pe baza studiilor elaborate in cursul a zeci de ani, reiese ca acest tip de regimul alimentar are capacitatea de a reduce riscul de aparitie a diferitelor boli cronice, precum cele de inima, diabetul, cancerul si declinul mental. Totodata, dieta mediteraneana combate obezitatea, prezentand un risc redus de aproximativ 30% pentru femeile aflate in postmenopauza.
Multe persoane o recomanda datorita flexibilitatii sale, sustinand ca nu exista alimente interzise, iar un consum moderat de dulciurile este permis la o anumita perioada de timp.