Ceaiul si cafeaua sunt cele mai cnsumate bauturi la nivel mondial, dupa apa. Un studiu din Statele Unite a aratat ca mai mult de 85% dintre adulti consuma cofeina in mod regulat, cu un aport zilnic mediu de 180 mg, cantitatea din aproximativ 2 cani de cafea.
Cofeina este medicamentul stimulant cel mai consumat din lume si se gaseste in mod natural in cafea si ceai. De fapt, cafeaua si ceaiul sunt adesea cele mai predominante surse de cofeina din dieta unei persoane. Cu toate acestea, cafeaua este cea care ofera o cantitate mai mare de cofeina, de aproximativ trei ori mai mult decat ceaiul. O ceasca d ecafea de 240 ml ofera 96 mg de cofeina, în timp ce aceeasi cantitate de ceai verde ofera doar 29 mg.
Potrivit cercetarilor, aporturile de 400 mg de cofeina pe zi sunt considerate sigure pentru adulti, insa limita recomandata scade la 100 mg pe zi pentru adolescenti si 2,5 mg / kg pe zi pentru copii. Totodata, este una dintre cele mai studiate substante, datorita multiplelor sale efecte benefice asupra sanatatii. Acestea includ niveluri crescute de energie, vigilenta, atentie sporita, diminuarea oboselii psihice si fizice, accelerarea timpilor de reactie si precizie, performanta imbunatatita a exercitiilor, imbunatatirea memoriei si a dispozitiei.
Dovezile sugereaza, de asemenea, ca un consum regulat de cofeina are efecte protectoare asupra sanatatii creierului, reducand riscul de dementa si alte boli degenerative.
Cafeaua si ceaiul verde sunt incarcate cu antioxidanti care ofera proprietati anticancerigene. De asemenea, va pot ajuta sa scapati de kilogramele in plus. L-teanina, aminoacidul din ceaiul verde poate promova o stare mentala calma si alerta. Se stie ca acest compus stimuleaza creierul, sporind vigilenta.