Cercetarile arata ca atat carnea procesata, cat si cea rosie au un continut ridicat de grasimi saturate si pot duce la inflamatii continue, iar acest lucru poate creste sansele de a face cancer si alte boli. Totodata, carnea rosie si cea procesata cu sanse mai mari de diabet de tip 2. Consumul unei jumatati de portie de carne rosie pe zi creste sansele de a lua boala cu 48%.
Medicii sustin ca un consum de alimente prelucrate si cereale rafinate pot afecta negativ sanatatea intestinului, insa o dieta pe baza de plante ajuta la stimularea bacteriilor intestinale folositoare. Alimentele bogate in fibre declanseaza in special cresterea bacteriilor bune, care scad inflamatia si riscul de boli inflamatorii.
Odata cu eliminarea carnii din alimentatie, la inceput, este posibil sa apara starea de oboseala si slabire, asta pentru ca organismul are nevoie de o sursa importanta de proteine si fier, ambele oferindu-ti energie. Corpul absoarbe mai mult fier din carne decat alte alimente, dar nu este singura alegere. De asemenea, se poate gasi cu usurinta in legumele verzi, cu frunze, cum ar fi spanacul, precum si in unele cereale folosite pentru paine si paste. Adeptii noului rstil de viata pot cauta proteine in oua, fasole, mazare, linte, nuci, seminte si produse din soia.
Inlaturarea alimentelor cu grasimi saturate, inclusiv carne, poate reduce colesterolul „rau” sau LDL din sange. Expertiii spun ca aceste grasimi saturate ar trebui sa reprezinte mai putin de 10% din caloriile zilnice.