Bufeurile, schimbarile de dispozitie si perioadele neregulate ale mentruatiei sunt semnele revelatoare care indica aparitia menopauzei. Un nou studiu publicat in Journal of Epidemiology and Community Health, arata ca, pe baza unei ecaminari a legaturii dintre dieta si menopauza, ca anumita categorie de alimente poate afecta varsta de aparitie a acesteia.
Potrivit studiului, cercetatorii au interogat peste 14.150 de femei britanice cu varste cuprinse intre 35 si 69 de ani, colectand informatii detaliate despre istoricul reproducerii, date demografice, istoricul greutatii si activitatea fizica. Patru ani mai tarziu, a fost administrat un chestionar de urmarire care sa evalueze dietele femeilor care incepusera menopauza.
Din grupul respondentilor, aproximativ 900 de femei au experimentat un inceput natural al menopauzei pana la momentul anchetei. Asta inseamna ca nu au avut o perioada menstruala de cel putin 12 luni consecutive, iar menopauza nu a fost provocata de cancer, interventii chirurgicale sau tratamente farmaceutice.
Analiza datelor sugereaza ca un aport ridicat de alimente sanatoase, printre care trebuie sa se regaseasca pestele gras si legumele proaspete, este asociat cu debutul ulterior al menopauzei. De fapt, cei care au consumat o cantitate substantiala de peste au avut o intarziere de aproximativ trei ani. Pe de alta parte, cei care au consumat cantitati considerabile de paste si orez alb rafinat au avut tendinta de a avea un inceput mai timpuriu, menopauza incepand cu aproximativ un an jumatate ani mai devreme decat majoritatea.
Totodata, rezultatele studiului sugereaza ca unele grupuri de alimente, precum pestele gras, leguminoasele proaspete, pastele rafinate si orezul, pot influenta aparitiei menopauzei.