O echipa internationala de cercetatori condusa de King’s College din Londra si Erasmus University Medical Center Rotterdam a identificat 50 de gene noi pentru culoarea ochilor in cel mai mare studiu genetic de acest fel realizat pana in prezent.
Studiul, publicat saptamana aceasta in Science Advances, a implicat analiza genetica a peste 195.000 de oameni din Europa si Asia. Noile descoperiri vor ajuta la o mai buna intelegere a bolilor oculare, cum ar fi glaucomul pigmentar si albinismul, unde nivelul pigmentului ocular joaca un rol important.
In urma studiilor, cercetatorii au constatat ca pigmentul ocular al asiaticilor este similar genetic cu cel al europenilor, avand nuante de la maro inchis, la albastru deschis. Totodata, studiul se bazeaza pe cercetarile anterioare in care specialistii au identificat o varietate de gene legate de culoarea ochilor. Anterior, oamenii de stiinta credeau ca variatia culorii era controlata doar de una sau doua gene, ochii caprui fiind dominanti.
„Descoperirile sunt incitante, deoarece nu aduc la un pas mai aproape de a intelege mai bine genele care provoaca una dintre cele mai izbitoare trasaturi ale fetelor umane, care a mistificat generatiile de-a lungul istorie”, a declarat dr. Pirro Hysi, co-autor principal la King’s College din Londra.