Gandirea pozitiva poate veni natural pentru unii, insa pentru cei mai multi, obtinerea unei mentalitati pozitive necesita un anumit angajament.
Daca suferiti de tulburari de anxietate, de exemplu, gandurile negative pot deveni constante si pot incepe sa va afecteze viata de zi cu zi. Exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a crea un cadru de spirit mai pozitiv, insa trebuie sa lupti cu anxietatea si sa renunti la gandurile pesimiste.
Psihologul Remez Sasson defineste mentalitate pozitiva ca fiind „o atitudine mentala si emotionala care se concentreaza pe ganduri optimiste si pozitive pentru a obtine rezultate pozitive”. Asta nu inseamna ca ignorarea sau evitarea tuturor lucrurilor negative trebuei sa fie in cap de lista.
Psihologul Kendra Cherry explica faptul ca o mentalitate pozitiva presupune „sa profiti la maximum de situatiile potential rele, sa incerci sa vezi partea plina a paharului si cel mai importanat, sa te evzi pe tine insuti si abilitatile tale intr-o lumina pozitiva”. Chiar daca este un lucru mai degraba usor de zis decat de facut, exista cativa pasi care duc treptat la o imbunatatire a starii de spirit.
Concentrarea activa asupra dezvoltarii unei mentalitati mai pozitive poate ajuta la sanatatea mintala, cum ar fi reducerea simptomelor depresiei si imbunatatirea capacitatii de a infrunta stresul si anxietatea. Totodata, o minte pozitiva poate duce la imbunatatirea duratei de viata, reduce riscului de imbolnavire, o functionalitate mai buna a inimii, reducerea nivelului de colesterol si promite o recuperare mai rapida in cazul unor boli sau leziuni.