Se spune ca pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Este incarcat cu substante nutritive importante, inclusiv proteine de inalta calitate, iod si diverse vitamine si minerale. Soiurile mai bogate in grasimi ofera, de asemenea, acizi grasi omega-3 si vitamina D care sunt incredibil de importante pentru functionalitatea creierului. Mancand cel putin o masa cu peste saptamanal, reduci riscul de a avea atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Totodata, acizii omega-3 sunt esentiali pentru crestere si dezvoltare. Din acest motiv, este adesea recomandat ca femeile insarcinate si care alapteaza sa manance suficienti acizi grasi. De altfel, exista si pesti cu un continut mai ridicat de mercur si care pot crea probleme in dezvoltarea creierului. Femeile insarcinate ar trebui sa manance doar peste cu continut scazut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele si pastravul, insa nu mai mult de 340 de grame.
Studiile arata ca peste incetineste declinul mental la adultii in varsta. Oamenii care consuma peste in mod regulat au mai multa substanta cenusie in centrele creierului care controleaza memoria si emotia.
Desi nu se discuta aproape la fel de mult ca bolile de inima sau obezitatea, depresia este in prezent una dintre cele mai mari probleme de sanatate. Studiile au constatat ca persoanele care consuma peste in mod constant sunt mult mai putin susceptibile in a deveni depresive. Se pare ca acizii grasi omega-3 pot combate depresia si pot creste semnificativ eficacitatea medicamentelor antidepresive. Totodata, acestia pot ajuta si la alte afectiuni mentale, cum ar fi tulburarea bipolara.