Caderea parului sau alopecia se poate amnifesta atat la nivelul scalpului, cat si la nivelul intregul corp. De asemenea, aceasta poate fi temporara sau permanenta si poate fi rezultatul ereditatii, al modificarilor hormonale, al afectiunilor medicale sau al procesului de imbatranire. Oricine poate sa-si piarda parul, dar cel mai frecvent, aceasta afectiune se intalneste la barabtii.
Potrivit specialistilor, caderea ereditara a parului este cea mai cunoscuta cauza de chelie. Cele mai multe persoane afectate prefera sa-si accepte conditia, iar altii aleg unul dintre multele tratemente disponibile pentru a impiedica caderea sau pentru a restabili cresterea. Este de mentionat ca pentru a compabte caderea parului, cel mai bine este sa discutati cu medicul despre cauze si despre optiunile de tratament, in loc sa luati singur deciziile care, de cele mai multe ori, nu sunt cele potrivite.
Caderea parului poate manifesta in moduri diferite, in functie de cauzele acesteia, poate aparea brusc sau treptat si va poate afecta doar scalpul sau intregul corp. Oamenii pierd zilnic intre 50 si 100 de fire de par, insa acest lucru nu este vizibil, deoarece parul nou creste in acelasi timp. Astfel, caderea parului apare atunci cand firele noi sunt prea putine ca sa le inlocuiasca pe cele cazute.
De cele mai multe ori, aceasta afectiune este legata de unul sau de mai multi dintre urmatorii factori: ereditatea (gena familiei), modificari hormonale si afectiuni medicale, medicamente si suplimente, radioterapie la nivelul capului, stresul, coafatul excesiv.