Marul este unul dintre cele mai populare fructe din randul consumatorilor si din motive intemeiate, doctorii il considera un element cheie in mentinerea sanatatii.
Un mar mediu cu un diametru de aproximativ 7,5 centimetri reprezinta aportul de 1,5 cani de fructe. Sunt recomandate doua cani de fructe zilnic pentru o dieta de 2.000 de calorii. Un mar mediu de 6,5 centimetri, avand un gramaj de 182 g ofera o serie de nutrienti: 95 de calorii, 25 de carbohidrati, 4 grame de vitamina C, 14% din raportul zilnic de referinta, 6% din vitamina K si 5% din CDI.
Merele sunt, totodata, o sursa bogata de polifenoli. Desi etichetele nutritionale nu enumera acesti compusi vegetali, ofera foarte multe beneficii. Pentru a profita la maximum de mere, este de preferat sa fie consumate cu tot cu coaja deoarece aceasta contine jumatate din fibre si o parte esentiala de polifenoli.
De asemenea, merele pot fi bune si pentru a scapa de kilograme. Intr-un studiu care s-a desfasurat pe o perioada de 10 saptamani, avand un ensantion de 50 de femei supraponderale, participantii care au mancat mere au pierdut in medie 1 kg si au consumat mai putine calorii in general, comparativ cu cei care au consumat prajituri de ovaz, avand un continut similar de calorii si fibre.
Un alt studiu demonstreaza ca efectele consumului unui singur mar pe zi, alaturi de administrarea unei doze de statine, medicamentele cunoscute pentru scaderea colesterolului, ar fi aproape la fel de eficiente in reducerea mortii cauzate de bolile de inima.
Totodata, este posibil ca polifenolii din mere sa previna deteriorarea tesutului celulelor beta din pancreas, celulele care produc insulina si sunt adesea deteriorate la persoanele cu diabet de tip 2.