Bulimia este o tulburare de comportament alimentare care incepe cu o serie de episoade de consum excesiv (o cantitate mare de alimente la o singura masa) si care nu prezinta niciun sentiment de control asupra pacientului. Ulterior, acestia incearca diferite modalitati inadecvate de slabire precum: varsaturi, utilizarea excesiva a laxativelor si a diureticelor exercitii compulsive.
Fiind o tulburare psihiatrica severa, bulimia nervoasa are impact asupra asupra unui grup mare de indivizi, inclusiv femei si barbați de toate varstele, indiferent de mediile in care se desfasoare. Adolescentii pot fi susceptibili la aparitia bulimiei nervoase, mai ales ca aceste tulburari alimentare apar adesea in perioadele de tranzitie si schimbare, cum ar fi pubertatea.
Cel mai adesea, o parte dintre membri familiei, profesori, antrenori si prieteni pot confunda bulimia cu o „moda” din care adolescentii vor „creste”, dar realitatea este ca bulimia poate avea consecinte fizice si emoționale daunatoare, inclusiv moartea. Simptomele care pot aparea dupa un timp indica faptul ca adolescentul se confrunta intr-adevar cu o dereglare alimentara, astfel ca trebuie luat in serios numaidecat.
Este foarte posibil ca adolescentii care se confrunta cu bulimia sa nu prezinte semne exterioare la fel de evidente, deoarece greutatea lor nu este neaparat un indicator al acestei tulburari.
Poate ca una dintre cele mai periculoase specificatii ale acestei „boli letale” este frecventa cu care este subestimata in randul parintilor. Multi dintre acestia pot presupune ca, din moment ce adolescentul lor se confrunta cu tranzitia pubertatii si exploreaza adesea lucruri noi in aceasta etapa a vietii, comportamentul mai putin obisnuit dezvoltat in timpul meselor poate fi justificat.