Valoarea nutritivă a somonului poate varia ușor între soiuri. De exemplu, somonul de crescătorie conține puțin mai multe grăsimi și calorii sănătoase, în timp ce somonul capturat din sălbăticie are mai multe proteine. Cu toate acestea, ambele tipuri sunt surse excelente de nutrienți cheie, inclusiv selenium, fosfor și vitamine B.
Somonul este deosebit de bogat în selenium, un nutrient care are un rol important în sinteza ADN-ului, în metabolismul hormonilor tiroidieni și pentru sănătatea reproducerii. Este, totodată, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, un tip de grăsime sănătoasă pentru inimă care poate reduce inflamația și poate sprijini buna funcționare a creierului. Având un conținut bogat în vitamina B12, necesară pentru producerea globulelor roșii și pentru reglarea sănătății sistemului nervos central, somonul este unul dintre cei mai recomandați pești de consum.
Top 3 beneficii
1. Somonul este bogat în acizi grași omega-3, care s-au dovedit că reduc inflamația, scad tensiunea arterială și reduc factorii de risc pentru boli. Studiile au arătat că obținerea acestor grăsimi sănătoase cresc nivelurile din organism și este mai eficient decât suplimentarea cu capsule de ulei de pește. Este recomandat consumul de cel puțin două porții de somon pe săptămână, astfel încât să vă satisfaceți nevoile de acizi grași omega-3.
2. Somonul este bogat în proteine de înaltă calitate. Corpul are nevoie de proteine pentru a se vindeca de răni exterioare. Totodată, contribuie la sănătatea oaselor și previne pierderea masei musculare, printre altele. Din 100 de grame de somon, puteți obține între 22-25 de grame de proteine. Cercetări recente au descoperit că, pentru o sănătate optimă, fiecare masă ar trebui să ofere cel puțin 20-30 de grame de proteine de înaltă calitate.
3. Somonul este o sursă excelentă de vitamine B. Corpul tău are nevoie pentru a produce energie, pentru a controla inflamația și pentru a proteja sănătatea inimii și a creierului. Studiile au descoperit că toate vitaminele B lucrează împreună pentru a menține funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos.
Rețineți că somonul poate conține contaminanți și metale grele, cum ar fi mercurul, care dăunează dacă sunt consumate în cantități mari. Peștii de crescătorie din unele zone, cum ar fi Chile, pot fi tratați cu cantități mari de antibiotice, lucru ce duce la o rezistență la astfel de tratamente.
Sursă: www.healthline.com