Spre deosebire de țelină, mărarul are o aromă puternică, de plante. Este adesea folosit ca restul condimentelor, cel mai frecvent la prepararea murăturilor. Planta de mărar crește în ciorchini și este originară din Rusia, Africa de Vest și Marea Mediterană. Puteți cultiva cu ușurință mărar acasă în grădina de plante sau la interior, având nevoie de aproximativ opt săptămâni ca să ajungă la maturitate. Puțini știu însă că mărarul oferă beneficii substanțiale pentru sănătate.
Ajută la tratarea diabetului de tip 2
Studiile au arătat că mărarul nu numai că ajută la gestionarea diabetului de tip 2, dar contribuie și prevenirea dezvoltării acestuia. Pe lângă proprietățile sale antidiabetice, planta este unul dintre cele mai utilizate condimente în prepararea peștelui sau a ouălor, care sunt sigure pentru persoanele cu diabet zaharat. Utilizarea mărarului și a altor ierburi pentru a aroma alimentele poate fi o alternativă bună la aromele mai dulci, procesate.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Mărarul este plin de flavonoide, despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Cercetările pe animale au arătat, de asemenea, că mărarul poate reduce nivelul colesterolului LDL. Deși nu este clar dacă planta ar avea același efect asupra nivelului de colesterol la oameni, cercetătorii spun că studiul reprezintă un prim pas. Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt asociate cu riscuri crescute de boli de inimă. În plus, mărarul este o sursă bună de Vitamina A, Vitamina C, Calciu și Fier.
În ce combinații alimentare puteți folosi mărarul?
Planta de mărar este un condiment ușor amar a cărui aromă a fost comparată cu feniculul, anasonul și țelina. Puteți găsi mărar uscat în secțiunea de condimente a magazinului de unde obișnuiți să faceți cumpărăturile săptămânale. Mărarul proaspăt are o aromă ceva mai puternică decât cel uscat, motiv pentru care cantitățile pe care le utilizați diferă. Pe lângă faptul că este folosit pentru a aroma murăturile, planta este adesea utilizată pentru a condimenta peștele, cartofii și sosuri pe bază de iaurt.
Iată câteva idei despre cum să folosiți mărarul în viața de zi cu zi:
- Amestecat cu iaurt grecesc, castraveți, lămâie și usturoi
- Prăjit la cuptor cu morcovi și ulei de măsline
- Condiment pentru murarea ouălor
- Condiment pentru somon cu unt și lămaie
- Amestecat într-un sos de unt cu ierburi și pus pe cartofi dulci
- Folosit în condiment pentru a se asocia cu orice pește alb
Sursă: webmd.com