De ce strănută oamenii? 

Strănutul este un mecanism pe care corpul tău îl folosește pentru a curăța nasul. Când materii străine, cum ar fi murdăria, polenul, fumul sau praful intră în nări, nasul poate deveni iritat sau gâdilat. Strănutul este un gest de apărare împotriva bacteriilor și insectelor invadatoare.

Ce se întâmplă când strănutăm? 

Când o particulă străină intră în nas, aceasta poate interacționa cu firele de păr minuscule și pielea delicată care ne îmbină pasajul nazal. Aceste particule și contaminanți variază de la fum, poluare și parfum până la bacterii, mucegai și păr. Când mucoasa delicată a nasului experimentează prima nuanță a unei substanțe străine, aceasta trimite un semnal electric creierului nostru prin care îi spune că trebuie să se curețe. 

În cele mai multe cazuri, ochii sunt forțați să se închidă, limba să se deplasează spre cerul gurii, iar mușchii să se contracte – toate acestea în câteva secunde. Strănutul, cunoscut și sub numele de sternutație, stimulează apa, mucusul și aerul din nas cu o forță incredibilă. Strănutul poate purta cu el mulți microbi, care pot răspândi boli precum gripa.

În 2012, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că strănutul este o modalitatea naturală prin care nasul își dă un „reset”. Studiul a constatat că cilii, celulele care căptușesc țesutul din interiorul nasului, sunt reporniți cu un strănut. Cu alte cuvinte, un strănut resetează întregul sistem nazal. În plus, cercetătorii au concluzionat că strănutul nu a avut același efect de „resetare” asupra persoanelor care au probleme nazale cronice, cum ar fi sinuzita. Înțelegerea modului de reactivare a acestor celule poate ajuta la tratarea acestor probleme în curs.

De ce închidem ochii când strănutăm? 

Închiderea ochilor este un reflex natural pe care corpul îl face de fiecare dată. În ciuda cunoștințelor obișnuite, dacă îți lași ochii deschiși în timp ce strănuți, nu îți va ieși ochii din cap.

De ce strănutăm când suntem bolnavi? 

Alergiile, gripa sau o răceală obișnuită – toate pot provoca secreții nazale sau drenaj sinusal. Când acestea sunt prezente, strănutăm frecvent, pe măsură ce corpul lucrează la eliminarea fluidelor. 

De ce strănutăm când avem alergii? 

Praful agitat în timpul curățării poate face pe oricine să strănute. Dar dacă ești o persoană cu alergii, s-ar putea să te trezești că strănuți mai des. Același lucru este valabil și pentru polen, poluare, păr, mucegai și alți alergeni. Când aceste substanțe intră în corp, organismul răspunde prin eliberarea de histamina pentru a ataca alergenii invadatori. Aceasta declanșează o reacție alergică, iar simptomele includ strănut, ochi care curg, tuse și nas.

Indiferent de cauzele sau de frecvența strănutului, trebuie să mențineți o igienă adecvată. Apa și mucusul pe care le expulzi la fiecare strănut pot transporta microbi și bacterii care răspândesc boli. Acoperă nasul și gura cu un șervețel. Dacă nu aveți un șervețel la îndemână, strănutați în mâneca de sus, nu în mâini. Spălați-vă, apoi, cu apă și săpun înainte de a atinge orice altă suprafață. Acest lucru va ajuta la oprirea răspândirii germenilor și a bolilor.

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie