Iluminarea artificială poate avea un impact negativ asupra ritmului circadian 

Potrivit unui nou studiu, publicat în revista PLOS Biology, lumina pe care o experimentăm zilnic ne influențează puternic ritmurile organismului. Accesul non-stop la lumini electrice, combinat cu o expunere redusă la lumina naturală, poate influența atât cantitatea, cât și calitatea somnului. Cercetătorii spun că oamenii ar trebui să fie expuși la lumină puternică în timpul zilei și seara pentru a contribui la ritmuri corporale sănătoase, un somn odihnitor și vigilență în timpul zilei. 

O echipă internațională de cercetători, condusă de Timothy Brown, PhD, de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, și Kenneth Wright, PhD, de la Universitatea din Colorado Boulder, a reușit să ofere una dintre primele recomandări bazate pe dovezi în ceea ce privește expunere sănătoasă la lumină în timpul zilei, seara și noaptea. Orientările sunt menite să ajute industria de iluminat și electronică să proiecteze medii mai sănătoase și să îmbunătățească modul în care luminăm casele, locurile de muncă și clădirile publice. 

Cercetătorii spun că lumina afectează tiparele noastre zilnice de somn și vigilență printr-o celulă a ochiului care folosește o proteină sensibilă la lumină numită melanopsină – diferită de proteinele ochiului care susțin vederea, pe baza cărora modurile tradiționale de măsurare a „luminozității” sunt bazate. Cercetătorii au analizat datele dintr-o serie de studii de laborator și de teren, în baza cărora au demonstrat că noua abordare de măsurare poate prezice în mod fiabil efectele luminii asupra fiziologiei umane și a ritmurilor corpului. 

Cercetarea ar putea permite echipei să formeze recomandări aplicabile și semnificative cu privire la modul în care ar trebui să folosim – și nu să folosim – lumina în viața noastră de zi cu zi. Specialiștii spun că următorul lor pas va fi integrarea recomandărilor în liniile directoare oficiale de iluminat, care în prezent se concentrează pe cerințele vizuale, mai degrabă decât pe efectele luminii asupra sănătății și bunăstării. Ei se așteaptă la o sofisticare crescândă în tehnologia de iluminat cu LED și disponibilitatea senzorilor de lumină cu costuri reduse.

Echipa de cercetători consideră, de asemenea, că nuanța luminii este la fel de importantă. Chihlimbarul sau lumina roșie-portocalie este mai puțin stimulativă pentru creier. Evitați să folosiți lumina albă sau albastră și țineți-o departe în timpul orelor de somn. De asemenea, specialiștii recomandă utilizarea măștilor pentru ochi în cazul persoanelor care nu pot controla lumina exterioară și reamenajarea dormitorului astfel încât lumina exterioară să nu strălucească pe față. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie