Totul despre postul intermitent – ce este și cum putem obține beneficii? 

Postul există de secole și se practică de multe culturi și religii. Cele religioase sunt comune printre musulmani, hinduși, budiști și creștini. Există credincioși care practică abstinența de la anumite alimente, însă există și persoane care postesc doar în anumite perioade de timp sau zile. Postul intermitent nu înseamnă în niciun caz să te înfometezi. În schimb, este un program alimentar care implică cicluri alternante de abstinență voluntară de la diferite alimente și băuturi. 

În ultimul deceniu, conceptul de „post” a luat o întorsătură semnificativă de la ideea de bază. Această nouă tendință este cunoscută sub numele de post intermitent și a câștigat o mare popularitate în rândul celebrităților preocupate de wellness, printre care se numără Hugh Jackman, Terry Crews, Chris Hemsworth, Kourtney Kardashian, Jennifer Lopez, iar lista poate continua. 

Tipuri de post intermitent 

1. Zile alternate – poți alterna o zi de post negru (fără mâncare) cu o zi în care numărul meselor este cel obișnuit.

2. O zi pe săptămână – într-una din zilele săptămânii încearcă să nu mănânci nimic. 

3. Fereastra de 3 ore – nu mânca nimic până la ora 15:00 și încearcă să consumi caloriile aferente zilei până în ora 18:00. 

4. O masă pe zi – concentrează caloriile aferente unei zile într-o singură masă pe zi. 

5. Post intermitent nocturn – dacă iei ultima masă până în ora 20:00, poți beneficia de un post intermitent de 12 ore până a doua zi, iar dacă nu mănânci dimineața, fereastra de post intermitent devine tot mai mare.

6. Fereastră de 8 ore pe zi – limitează fereastra de consum la 8 ore pe zi și încearcă să faci exerciții în perioada de post intermitent; în acest fel, organismul va arde grăsimile depuse și nu pe cele ingerate.

7. Postul 5:2. – implică o restricționare a caloriilor la 500 pe zi în 2 din zilele săptămânii.

8. Post 36 ore – nu trebuie să consumi nimic între cina zilei cu numărul 1 și micul dejun al zilei cu numărul 3. 

9. Post ad-hoc – trebuie să sari peste 1 sau 2 mese, aleatoriu, din calculele nutriționale zilnice. 

10. Sari peste cina – similar cu punctul 9.

Beneficiile postului intermitent 

Motivul pentru care tot mai multe persoane practică postul intermitent este pierderea eficientă în greutate și pierderea masei de grăsime. Când o persoană ține post mai mult de 12 ore, zahărul din sânge se epuizează, iar corpul se îndreaptă către următoarea sa sursă de energie disponibilă – grăsimea stocată. Se produce o metabolizare a rezervelor de grăsime pentru a continua sa produca energia de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Cantitatea de calorii consumate este, de asemenea, redusă datorită unei ferestre de mâncare scurtate.

Mai multe studii au descoperit că postul intermitent este benefic persoanelor prediabetice. Postul de 12 ore menține nivelul de zahăr din sânge scăzut și îmbunătățește sensibilitatea la insulină, scăzând astfel riscul sau chiar ameliorând formele precoce de diabet. Specialiștii au sugerat, de asemenea, că această perioadă de abstinență este corelată pozitiv cu niveluri crescute de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), care îmbunătățește învățarea și memoria prin stimularea noilor celule și a sinapselor (conexiunea dintre doi nervi). 

În cele din urmă, postul intermitent pare să aibă efecte pozitive asupra microorganismelor din intestinul uman. Funcțiile gastrointestinale urmează ritmul circadian (somn-veghe), cum ar fi golirea gastrică și fluxul sanguin gastric fiind mai activ în timpul zilei. „Un profil circadian perturbat cronic poate reduce funcția gastrointestinală și poate afecta metabolismul”. 

Postul intermitent limitează, totodată, activitatea digestivă excesivă în timpul nopții. Acest lucru ajută la resetarea și reglarea microflorei intestinale. Cu atât de multe rezultate obținute, s-ar putea să vă întrebați dacă există efecte secundare. Dacă suferi de probleme de sănătate, înainte de a începe această perioadă de abstinență, trebuie să te consulți înainte cu mediul tău de familie. 

Această regulă este deosebit de importantă dacă ai diabet, probleme în ceea ce privește reglarea glicemiei, hipotensiune arterială, iei medicamente, ești subponderal, ai un istoric medical de tulburări de alimentație, încerci să concepi un copil, ești femeie și ai istoric medical de amenoree, ești însărcinată sau alăptezi, suferi de gastrită. 

Sursă: activehealth.sg

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie