Obiceiurile se schimbă în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, mai ales dacă ați ajuns la o vârstă mai înaintată. Prin urmare, este important să devenim din timp conștienți de astfel de schimbări și să le gestionăm pentru bunăstarea noastră. Te vei simți mai obosit decât de obicei în timpul zilei, motiv pentru care vei simți nevoia să ajustezi programul pentru a merge la culcare mai devreme.
Modificări ale ritmului circadian
Ritmul circadian, cunoscut sub denumirea de somn de veghe, este un „program” intern natural pe care corpul îl urmează la fiecare 24 de ore. Pe măsură ce îmbătrânești, ritmul circadian va fi alterat, provocând tulburări ale somnului. Organismul nu va mai momentul potrivit pentru a dormi, a se trezi și a se hrăni.
Cercetările au arătat că îmbătrânirea este asociată cu un semnal de excitare circadiană mai slabă, ceea ce duce la somnolență în timpul zilei, deoarece ritmul circadian nu reglează în mod corespunzător organismul. Ca urmare, persoana tinde să se culce și să se trezească mai devreme. De exemplu, persoanele mai în vârstă ar putea simți nevoia să se culce de la 20:00 și să se trezească la ora 4:00, cumulându-se într-o dereglare, cunoscută sub numele de tulburare avansată de somn-veghe.
Condiții medicale
Întâmpinarea tulburărilor de somn poate fi cauzată și de probleme de sănătate. Un studiu efectuat pe un grup de adulți în vârstă a constatat că cei care dorm prea puțin tind să sufere de obezitate, insomnie, tulburări cognitive și sănătate generală precară. Cei care dorm prea mult tind să fie cei anxioși, nesănătoși, insomniaci sau apneici.
Modificările sistemului respirator rezultate din cauza îmbătrânirii pot provoca, de asemenea, apariția apneei și a hipopneei, ducând la tulburări de somn. Specialiștii au descoperit, totodată, că persoanele care suferă de boala Alzheimer, care se manifestă printr-o pierdere dramatică de celule în creier, suferă de fragmentare severă a somnului. Alți factori precum utilizarea medicamentelor, frecvența urinară nocturnă și durerea cronică pot afecta, de asemenea, somnul.
Somnul deficitar afectează memoria
Numeroase cercetări au arătat că odihna este importantă pentru învățare, deoarece în timpul somnului se consolidează informațiile și amintirile acumulate în timpul zilei. După cum am menționat mai sus, îmbătrânirea modifică ritmul circadian, care, la rândul său, afectează timpul petrecut în somnul REM și nivelurile de secreție de melatonină, inhibând consolidarea memoriei.
O creștere semnificativă a nivelului de cortizol seara afectează, de asemenea, consolidarea memoriei, deoarece nivelurile scăzute ale acestui hormon sunt necesare în timpul somnului timpuriu pentru ca amintirile să fie stocate. O altă modificare este scăderea somnului profund (somn cu unde lente) care permite creierului să stocheze și să rețină informații noi. Cu toți acești factori care ne afectează stocarea memoriei pe termen lung, nu este de mirare că adulții în vârstă își amintesc cu greu informațiile noi pe care le-au acumulat.
Sursă: activehealth.sg