O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea malnutriției sub toate formele sale, dar și a numeroase afecțiuni netransmisibile (BNT). Cu toate acestea, producția crescută de alimente procesate, urbanizarea rapidă și schimbarea stilului de viață au dus la o schimbare a tiparelor alimentare. Statisticile arată că ajuns să consumăm mai multe alimente bogate în grăsimi, zaharuri libere și sare, însă nu aducem un aport corespunzător de fructe, legume și alte fibre alimentare, cum ar fi cerealele integrale.
Structura exactă a unei diete diversificate, echilibrate și sănătoase variază în funcție de caracteristicile individuale (de exemplu, vârsta, sexul, stilul de viață și gradul de activitate fizică), contextul cultural, alimentele disponibile la nivel local și obiceiurile alimentare. Cu toate acestea, principiile de bază ale ceea ce constituie o dietă sănătoasă rămân aceleași. Un stil de viață sănătos evoluează în timp, fiind influențat de mulți factori sociali și economici care interacționează într-o manieră complexă pentru a modela tiparele alimentare individuale.
Acești factori includ veniturile, prețurile alimentelor, care vor afecta disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor sănătoase, preferințele și credințele individuale, tradițiile culturale și aspectele geografice și de mediu, inclusiv schimbările climatice. Prin urmare, promovarea unui mediu alimentar sănătos, inclusiv a sistemelor alimentare care promovează o dietă diversificată, echilibrată și sănătoasă, necesită implicarea mai multor sectoare și părți interesate, inclusiv guvern, precum și sectorul public și privat.
Guvernele au un rol esențial în crearea unui mediu alimentar sănătos, care să permită oamenilor să adopte și să mențină practici alimentare sănătoase. Acțiunile eficiente ale factorilor de decizie pentru a crea un mediu alimentar sănătos includ crearea unei coerențe în politicile naționale și planurile de investiții pentru a promova o alimentație sănătoasă și a proteja sănătatea publică prin:
- creșterea stimulentelor pentru producători și comercianți cu amănuntul să cultive, să utilizeze și să vândă fructe și legume proaspete;
- reducerea stimulentelor pentru industria alimentară de a continua sau de a crește producția de alimente procesate care conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate, grăsimi trans, zaharuri libere și sare/sodiu;
- încurajarea reformulării produselor alimentare pentru a reduce conținutul de grăsimi saturate, grăsimi trans, zaharuri libere și sare/sodiu, cu scopul de a elimina grăsimile trans produse industrial;
- implementarea recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) privind comercializarea alimentelor și băuturilor nealcoolice către copii;
- stabilirea de standarde pentru a promova practicile alimentare sănătoase prin asigurarea disponibilității alimentelor sănătoase, hrănitoare, sigure și accesibile în grădinițe, școli, alte instituții publice și la locul de muncă;
- explorarea instrumentelor de reglementare și voluntare (de exemplu, reglementări de marketing și politici de etichetare nutrițională) și stimulente sau descurajare economice (de exemplu, impozitare și subvenții) pentru a promova o dietă sănătoasă;
- încurajarea serviciilor alimentare transnaționale, naționale și locale și a punctelor de vânzare de catering să îmbunătățească calitatea nutrițională a alimentelor – asigurând disponibilitatea și accesibilitatea opțiunilor sănătoase – și revizuirea dimensiunilor porțiilor și a prețurilor.
Statele membre ale OMS au convenit să reducă aportul de sare al populației globale cu 30% până în 2025 și, de asemenea, să stopeze creșterea diabetului și a obezității la adulți și adolescenți, precum și a supraponderalității.
Sursă: who.int