A beneficia de opt ore de somn pe noapte poate fi adesea o luptă grea pentru mulți dintre noi, însă se întâmplă să continuăm să ne simțim obosiți, în ciuda faptului că a dormit suficient. Există o serie de motive care ar putea explica de ce oboseala persistă chiar și după obținerea numărului de ore recomandat, iar una dintre cele mai simple explicații se referă la faptul că organismul necesită mai multă odihnă decât o persoană obișnuită.
Cu toate acestea, oboseala se poate apărea și din cauza unui somn calitativ. În plus, lucrurile pe care le faci înainte de culcare pot avea un efect negativ asupra calității somnului. Iată patru activități pe care ar trebui să le evitați dacă vreți să vă îmbunătățiți somnul:
1. Consumul de alcool înainte de culcare
Mulți ajung să presupună, în mod eronat, că a bea un pahar de alcool înainte de culcare facilitează obținerea unui somn mai profund, dar adevărul este că băuturile spirtoase limitează sever cantitatea de somn de calitate pe care o obțineți. Chiar dacă se întâmplă să adormi mai repede, alcoolul împiedică corpul să intre într-un somn profund – momentul în care organismul începe să se refacă după o zi lungă.
2. Consumând o băutură cu cofeină târziu în timpul zilei
Cafeaua, ceaiul și băuturile cu zahăr vă pot menține agilitatea creierului până la șase ore. Ca atare, consumul de băuturi cu cofeină după prânz nu este recomandabil dacă încercați să optimizați capacitatea corpului de a intra într-un somn profund în timpul nopții.
3. Utilizarea dispozitivelor digitale înainte de culcare
A petrece timp pe dispozitivul mobil când se apropie ora de culcare poate avea un efect negativ asupra calității somnului. Acest lucru se datorează faptului că lumina albastră emisă de ecranele dispozitivului suprimă producția de melatonină – un hormon al somnului, care afectează ciclul de somn și inhibă somnul reparator.
4. Exerciții fizice târziu în timpul zilei
Activitatea fizică intensă înainte de ora de somn poate afecta calitatea acestuia, deoarece crește nivelul de adrenalină, ritmul cardiac și temperatura corpului. Ca urmare, este posibil ca organismul să nu se poată relaxa suficient pentru a intra în faza de somn reparator, care se caracterizează printr-o temperatură corporală de bază mai scăzută și o frecvență cardiacă mai lentă.
Cu cât exercițiul tău este mai viguros, cu atât este mai probabil să-ți afecteze somnul. Dacă trebuie să faceți ceva, rămâneți la activități mai puțin intense (de exemplu, yoga) și aveți întotdeauna o sesiune de relaxare.
Sursă: activehealth.sg