COVID-19 provoacă simptome pe termen lung care afectează mai multe organe

Studii recente arată că infecția cu coronavirus poate provoca simptome pe termen lung care afectează mai multe organe. Dificultățile de respirație, oboseala și „ceața creierului” sunt printre cele mai comune simptome ale infectării prelungite. Pentru unii oameni, simptomele continuă și după infecția inițială, însă pentru alții, complicațiile pot apărea săptămâni sau luni mai târziu. 

Infecția cu noul coronavirus ar putea duce la o serie de probleme de la nivelul căilor respiratorii mici ale plămânilor, chiar și la persoanele care au avut simptome ușoare, spun cercetătorii. Acest lucru se adaugă la o listă din ce în ce mai mare de simptome și complicații persistente care pot apărea după infectare. Cercetările cu privire la mecanismele COVID de lungă durată și posibilele tratamente sunt în desfășurare. 

Leziuni pulmonare pe termen lung 

Potrivit unui studiu publicat pe 15 martie în revista Radiology, cercetătorii au folosit imagistica CT pentru a examina plămânii a 100 de adulți care au avut COVID-19 și au continuat să aibă simptome timp de cel puțin 30 de zile după diagnostic. Cercetătorii au comparat rezultatele CT ale acestor participanți cu cele dintr-un grup de 106 participanți sănătoși. 

Persoanele infectate cu COVID-19 – chiar dacă nu au fost internate în spital pentru – au avut mai multe șanse de a avea semne de deteriorare a căilor respiratorii mici ale plămânilor în comparație cu ceilalți. Cele mai frecvente simptome la persoanele cu COVID prelungit au fost dificultăți de respirație, oboseală și tuse. 

Complicații neurologice 

Un studiu publicat în martie 2021, realizat de o echipă de cercetători de la Northwestern University Feinberg School of Medicine a constatat că persoanele infectate cu COVID pe o perioadă mai lungă de timp au raportat, de asemenea, dureri de cap, amorțeală sau furnicături, pierderea simțului mirosului sau gustului, dureri musculare, anxietate și depresie. 

La fel ca în cazul altor simptome, complicațiile neurologice pot apărea chiar și la persoanele care nu au fost spitalizate. „Ceața creierului” este un efect comun, dar nu este singurul simptom neurologic pe care oamenii îl experimentează. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că între 5 și 80% dintre oameni dezvoltă simptome pe termen lung după infectarea cu coronavirus. Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a constatat că persoanele care au fost spitalizate pentru COVID-19 au avut mai multe șanse de a avea dificultăți de respirație, oboseală, diabet de tip 2 și probleme de ritm cardiac decât persoanele care nu au fost testate pozitiv. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie