Terapiile senzoriale pot ajuta la ameliorarea anxietății 

Două noi studii evidențiază beneficiile potențiale ale terapiei senzoriale pentru a ușura perioadele de anxietate. Un studiu a implicat participanții care ascultau muzică și stimularea ritmului auditiv, iar celălalt a folosit o pernă îmbrățișabilă care simula respirația. 

Experții spun că terapiile senzoriale pot ajuta la ușurarea simptomelor și la reducerea anxietății tranzitorii. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu se știe cât de eficiente pot fi aceste tratamente pentru tulburările de anxietate mai grave. 

Concluziile celor două studii care explorează beneficiile terapiilor folosind simțurile pentru a ajuta la gestionarea sentimentelor de anxietate, spun că tehnicile de terapie senzorială pot fi benefice pentru persoanele care se confruntă cu sentimente de anxietate. 

„În domeniul psihologiei, terapia senzorială implică utilizarea componentelor vizuale și kinestezice pentru a trata problemele de sănătate mintală, cum ar fi stresul, anxietatea și dereglarea emoțională”, a declarat pentru revista Healthline, Dr. Carla Marie Manly, psiholog clinician din California.

„La nivel neurobiologic, anxietatea rezultă dintr-o declanșare a răspunsului la amenințare, iara cest lucru activează sistemul nervos simpatic, care inundă sistemul cu adrenalină și cortizol pentru a se pregăti acestei amenințări. Terapia senzorială oferă strategii simple, fundamentate, care activează sistemul nervos simpatic calmant”, a adăugat Manly. 

Deși medicația poate fi un tratament necesar pentru unii, terapia senzorială oferă o abordare alternativă benefică, care permite unui individ să se angajeze în strategii personalizate care atenuează eficient anxietatea.

Muzica 

Un studiu, publicat în PLOS One, a examinat dacă muzica și stimularea ritmului auditiv ar putea reduce sentimentele de anxietate în rândul participanților săi. Stimularea ritmului auditiv folosește undele sonore pentru a produce combinații de tonuri sau bătăi în diferite game de frecvență. Acest lucru poate declanșa schimbarea activității creierului. 

Participanții cu anxietate moderată care au beneficiat de stimularea ritmului auditiv și de muzică, în general, au avut cea mai mare reducere a simptomelor fizice de anxietate. Dr. Margaret Gail Distler, psihiatru la Clinica pentru tulburări de anxietate de la Institutul Semel pentru neuroștiință și comportament uman de la Universitatea din California, Los Angeles, a spus că rezultatele studiului nu sunt surprinzătoare. 

„În literatura medicală, muzica a fost raportată pe scară largă că ajută la relaxare și distrage atenția pacienților de la senzațiile fizice neplăcute, de exemplu, cei supuși unor proceduri chirurgicale. Muzica poate, de asemenea, să distragă atenția de la gândurile și sentimentele anxioase”. Cu toate acestea, Distler a spus că este important să ne amintim că studiul nu a examinat efectul muzicii asupra tulburărilor de anxietate. Mai degrabă, a examinat efectele muzicii asupra stării emoționale trecătoare a sentimentului de anxietate. 

Îmbrățișarea pernei

Într-un alt studiu de terapie senzorială, publicat în PLOS One, cercetătorii din Regatul Unit au examinat modul în care o pernă îmbrățișabilă care simulează respirația ar putea afecta sentimentele de anxietate. Cercetătorii au descoperit că participanții care au folosit perna au experimentat mai puțină anxietate înainte de testare decât cei care nu au folosit-o.

De asemenea, s-a constatat că perna este la fel de eficientă în reducerea anxietății pre-test ca o meditație ghidată. „La nivel neurobiologic, o îmbrățișare blândă are puterea de a stimula substanțele neurochimice de bine, cum ar fi oxitocina. Acest lucru are ca rezultat sentimente de relaxare și calm”, a explicat Dr. Manly. 

Cercetările reflectă, totodată, că exercițiile de respirație, cum ar fi cele folosite în yoga, mindfulness și meditație, declanșează efectele calmante ale sistemului nervos parasimpatic. Manly și Distler notează, de asemenea, că există multe alte opțiuni terapeutice care nu implică medicamente și care pot fi utile în gestionarea simptomelor de anxietate. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie