Rolul Vitaminei D în sănătatea organismului

Vitamina D reprezintă un grup de vitamine de tip secosteroide liposolubile a căror rol principal este creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și a ionului fosfat. Organismul produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. O puteți obține și din consumul anumitor alimente și suplimente pentru a menține nivelurile adecvate din sânge. 

Vitamina D are mai multe funcții importante, printre care se numără reglarea absorbției calciului și fosforului, dar și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar. Obținerea unei cantități suficiente de vitaminei D este importantă pentru creșterea și dezvoltarea tipică a oaselor și a dinților, precum și pentru o rezistență îmbunătățită la anumite boli. 

1. Vitamina D poate lupta împotriva bolilor 

Pe lângă beneficiile sale principale, cercetările sugerează că vitamina D poate juca un rol esențial în: 

  • Reducerea riscului de scleroză multiplă (SM)
  • Scăderea riscului de boli de inimă (hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral)
  • Reducerea probabilității apariției unor boli grave (gripă severă, infecții)
  • Sprijinirea sistemului imunitar (artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și bolile inflamatorii intestinale)

2. Vitamina D poate regla starea de spirit și poate reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și în scăderea riscului de depresie. O analiză a 7.534 de persoane a constatat că cei care au experimentat emoții negative și care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor.  Un alt studiu a identificat nivelurile scăzute de vitamina D ca un factor de risc pentru simptome mai severe de fibromialgie, anxietate și depresie. 

3. Vitamina D contribuie la pierderea în greutate 

Persoanele cu exces ponderal au șanse mai mari de a avea un nivel scăzut de vitamina D. Potrivit unui studiu, cei care au urmat o dietă de slăbire și au consumat suplimente de vitamina D au pierdut mai multă greutate decât membrii grupului placebo, care au respectat doar regimul alimentar. 

Într-un alt studiu mai vechi, specialiștii au concluzionat că persoanele care iau zilnic suplimente de calciu și vitamina D au pierdut mai mult în greutate decât restul subiecților. Cercetătorii sugerează că excesul de calciu și vitamina D ar fi putut avea un efect de suprimare a apetitului. Studiile actuale nu susțin ideea cum că vitamina D ar provoca pierderea în greutate, dar pare să existe o relație între vitamina D și greutate. 

Este dificil să obțineți cantitatea suficientă de vitamina D numai din consumul de alimente, motiv pentru care sfaturile unui profesionist din domeniul sănătății ar putea contribui la reducerea problemelor legate de aportul vitaminelor din corp. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie