Chiar și consumul moderat de alcool poate micșora creierul în timp 

Experții recomandă ca femeile să limiteze consumul de alcool la o băutură pe zi, iar bărbații la două pahare. Cu toate acestea, o echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania spun că o singură băutură pe zi –  cât un pahar de bere sau vin – este asociat cu dimensiunea și structura redusă a creierului. Aceste schimbări ar putea indica, totodată, semne de avertizare ale tulburărilor cognitive, spun cercetătorii.

Raportul cercetătorilor, bazat pe o analiză a datelor despre băutură și sănătatea creierului în rândul a peste 36.000 de oameni, a comparat schimbările legate de volumul creierului cu îmbătrânirea. De exemplu, un bărbat de 50 de ani care bea în medie o halbă de bere sau un pahar de vin o dată pe zi își îmbătrânește creierul cu doi ani, conform descoperirilor publicate în revista Nature Communications. Totodată, persoanele care consumau în medie 4 băuturi zilnic aveau un creier cu 10 ani „mai bătrân” comparativ cu cei care nu consumau alcool. 

Cât înseamnă prea mult? 

Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) stabilește niveluri sigure de consum: o băutură pe zi pentru femei și două băuturi zilnice pentru bărbați. Cercetările arată însă că la oricare dintre aceste niveluri pot apărea modificări detectabile, dăunătoare la nivelul creierului. „Prezumția noastră cu privire la ceea ce este un nivel sigur de consum este inadecvată”, a spus dr. Henry Kranzler, coautor al studiului și director al Centrului de Studii ale Dependenței de la Școala de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania. 

Cercetătorii au controlat diferiți factori care ar fi putut denatura rezultatele, inclusiv vârsta, înălțimea, stângaci și dreptaci, sex, statutul de fumat, statutul socioeconomic, ascendența genetică, județul de reședință și mărimea capului pentru datele despre volumul creierului. Cercetările viitoare vor analiza dacă modificările creierului sunt permanente sau sunt legate de consumul excesiv de alcool. 

Cum afectează alcoolul creierul?

Consumul de alcool reduce volumul creierului determinând celulele din țesutul lor conjunctiv să elimine apa, a spus James Giordano, dr., profesor de neurologie și biochimie la Centrul Medical al Universității Georgetown din Washington, D.C. „Ceea ce vedem este un efect sistemic de uscare, dar pierderea volumului nu înseamnă neapărat pierderea funcției”, a declarat acesta pentru Healthline.

O singură băutură nu afectează organismul, însă consumul repetat poate crea probleme semnificative. În timp ce efectele de desicare ale alcoolului ar putea fi cauza principală a unora dintre leziunile cerebrale observate în studiu, cercetătorii au observat, de asemenea, modificări ale integrității materiei albe, care este puțin probabil să fie legate de deshidratare. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie