Top 5 alimente și băuturi fermentate care stimulează digestia și sănătatea

Fermentarea este un proces în care bacteriile și drojdia cooperează pentru a descompune zaharurile. Nu numai că îmbunătățește conservarea alimentelor, dar consumul de alimente fermentate poate crește și numărul de bacterii benefice sau probiotice din intestin.

Probioticele sunt asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, o imunitate mai bună și chiar o scădere în greutate accelerată. Iată 5 alimente și băuturi fermentate despre care s-a demonstrat că îmbunătățesc sănătatea și digestia. 

1. Chefir 

Chefirul este un produs lactat fermentat care ajută la digestia lactozei, reduce inflamația și contribuie la sănătatea oaselor. Este obținut prin adăugarea de boabe de chefir în lapte, o combinație de drojdie și bacterii de pe urma căreia rezultă o băutură groasă, acidulată, cu un gust care este adesea comparat cu iaurtul. 

2. Kombucha 

Kombucha este o băutură fermentată obținută din ceai verde sau negru. Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile pe animale și pe eprubete au descoperit că ar putea ajuta la protejarea ficatului, la scăderea zahărului din sânge și la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare umane. 

3. Miso

Miso este un condiment obținut din boabe de soia fermentate. Este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii și cu un risc redus de anumite tipuri de cancer. Miso poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale și la protejarea sănătății inimii. Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că o dietă care include supă miso ajută la normalizarea nivelurilor tensiunii arteriale. 

4. Kimchi

Kimchi este o garnitură populară coreeană făcută de obicei din varză murată sau alte legume fermentate cum ar fi ridichile. Oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, dovedindu-se eficientă în scăderea colesterolului și la reducerea rezistenței la insulină, responsabilă pentru transportul glucozei din sânge către țesuturi. Când mențineți niveluri ridicate de insulină pentru perioade lungi, corpul nu mai răspunde în mod normal, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge și rezistență la insulină. 

5. Iaurt probiotic 

Iaurtul probiotic este făcut din lapte fermentat. Este bogat în nutrienți și poate ajuta la reducerea greutății corporale, la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății oaselor. O revizuire a 14 studii a arătat că produsele lactate fermentate, inclusiv iaurtul probiotic, pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, în special la cei cu tensiune arterială ridicată.

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie