Ce sunt grăsimile trans și cu ce pot fi înlocuite?

Aceste grăsimi apar atunci când producătorii adaugă uleiuri în procesul de „hidrogenare”. Prin adăugarea de atomi de hidrogen, uleiurile sunt transformate în grăsimi solide cu o perioadă de valabilitate extinsă, astfel încât să poată fi utilizate cu ușurință în produse de panificație comerciale, margarine, gustări și fast-food. 

La un moment dat, experții credeau că aceste grăsimi trans erau mai sănătoase decât grăsimile saturate, cum ar fi untul sau untura. În ultimii ani însă, cercetătorii au descoperit că aceste grăsimi sunt asociate cu o lista lungă de probleme de sănătate. 

Un studiu din 2006, publicat în The New England Journal of Medicine, a estimat că până la 228.000 de cazuri de boală coronariană ar putea fi evitate prin reducerea sau eliminarea grăsimilor trans din dieta americană. Un alt studiu din 2008, publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, la care au participat 20.000 de femei a constatat că respondenții cu cele mai mari niveluri de grăsimi trans din sânge au un risc de două ori mai mare de a face cancer de sân în comparație cu femeile cu niveluri scăzute. 

Un al treilea studiu din 2008, realizat de o echipă de cercetători de la Harvard și publicat în Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, a constatat o creștere a cancerului de prostată la bărbații cu cele mai mari niveluri de anumite grăsimi trans. Deși experții sunt de acord cu faptul că aceste grăsimi ar trebui reduse la minimum în dieta noastră, este greu să convingem pe cineva să cadă de acord cu privire la modul în care ar putea face asta. 

Revista de specialitate WebMD a apelat la specialiști pentru a explica câteva dintre opțiunile explorate în prezent de industria alimentară: 

  • Folosirea grăsimilor saturate precum untul, dar în cantități mult mai mici. 
  • Inventarea unei grăsimi artificiale, fără efecte negative asupra sănătății.
  • Folosirea grăsimilor vegetale saturate, inclusiv uleiuri de palmier și nucă de cocos.
  • Folosirea unui amestec de uleiuri vegetale mononesaturate sau polinesaturate pentru a obține durata de valabilitate, gustul și textura grăsimilor trans. 

Grăsimile trans, sau acizii grași trans, sunt o formă de grăsimi nesaturate. Acestea vin atât în ​​formă naturală, cât și în formă artificială. Grăsimile trans naturale se găsesc în carnea și lactatele de la animalele rumegătoare, cum ar fi bovinele, oile și caprele. Se formează în mod natural atunci când bacteriile din stomacul acestor animale digeră iarba. Cu toate acestea, consumatorii de lactate și carne nu trebuie să fie îngrijorați. Mai multe recenzii au concluzionat că un aport moderat de aceste grăsimi nu este dăunător.

Cea mai cunoscută grăsimi trans pentru rumegătoare este acidul linoleic conjugat (CLA), care se găsește în grăsimea din lactate. Se crede că este benefic și este comercializat ca supliment alimentar. Cu toate acestea, grăsimile trans artificiale, cunoscute altfel sub denumirea de grăsimi trans industriale sau grăsimi parțial hidrogenate, sunt extrem de periculoase pentru sănătatea organismului. Aceste grăsimi apar atunci când uleiurile vegetale sunt modificate chimic pentru a rămâne solide la temperatura camerei, ceea ce le oferă o perioadă de valabilitate mult mai lungă. 

Grăsimile trans artificiale sunt, de asemenea, legate de inflamația pe termen lung, rezistența la insulină și diabetul de tip 2, în special pentru persoanele cu obezitate sau exces de greutate. Deși cantitatea de grăsimi trans din dieta modernă a scăzut, aportul mediu este încă o preocupare în multe țări. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie