De ce este oxitocina cunoscută drept „hormonul iubirii”?

În urma unui studiu din 2012, cercetătorii au descoperit că relațiile aflate în primele etape ale atașamentului romantic aveau niveluri semnificativ mai mari de oxitocină, însă nu este legată doar de sentimentul de iubire. Hormonul este eliberat, de asemenea, în timpul activității sexuale și este profund implicat în intensitatea orgasmelor. 

Ce este mai exact oxitocina? 

Oxitocina este un hormon care acționează ca un neurotransmițător. Joacă un rol important în reproducere. La femei, hormonul declanșează travaliul și eliberarea laptelui matern, iar la bărbați, oxitocina ajută la mișcarea spermatozoizilor. 

Organismul tău produce oxitocină în mod natural?

Oxitocina este un hormon natural, produs de hipotalamus – o regiune mică la baza creierului – și secretat de glanda pituitară din apropiere.

Cum este legat de dopamină și serotonină? 

Oxitocina, dopamina și serotonina sunt adesea denumite „hormonii fericirii”. Când ești atras de o altă persoană, creierul tău eliberează dopamină, nivelul serotoninei crește și se produce oxitocina care se simte ca un val de emoții pozitive.  

Cum vă poate afecta pozitiv comportamentele? 

Hormonul vă poate ajuta corpul să se adapteze la o serie de situații emoționale și sociale diferite. Oxitocina intranazală a fost direct legată de comunicarea îmbunătățită între partenerii romantici, în special în timpul discuțiilor. Cercetările din 2010 arată, de asemenea, că aceasta ajută persoanele cu autism să înțeleagă mai bine și să răspundă la indicii sociali.

Care este relația dintre oxitocină și maternitate?

Oxitocina joacă mai multe roluri importante în maternitate. 

  • Muncă 

Hormonul semnalează uterului să se contracte, începând travaliul. Ajută la deplasarea procesului prin creșterea producției de hormoni înrudiți. După naștere, ajută uterul să revină la dimensiunea anterioară. 

  • Alăptarea 

Când un bebeluș se prinde de sânul mamei, acesta declanșează eliberarea de oxitocină, semnalând organismului să producă lapte pentru copil. 

  • Legătura 

Studiile pe oameni și pe animale privind efectele oxitocinei asupra legăturii mamă-copil au descoperit că mamele cu niveluri mai mari sunt mai susceptibile de a se angaja în comportamente parentale afectuoase, inclusiv: verificarea frecventă a copilului, atingere afectuoasă, cântând sau vorbind copilului într-un anumit fel, comportamente de îngrijire și îmbăiere.

Unele cercetări sugerează că bebelușii care primesc acest tip de parenting experimentează un impuls de oxitocină care îi face să caute mai mult contact cu mama lor, întărind și mai mult legătura lor. Aceste efecte nu se limitează la mamele biologice. Cercetătorii dintr-un studiu din 2014 au descoperit că oxitocina are un efect similar la mamele adoptive și la părinții adoptivi. 

Există o legătură între oxitocină și fidelitate?

Legătura dintre oxitocină și fidelitate poate începe cu capacitatea hormonului de a-i face pe bărbați să-și vadă partenerele mai atractive. Cercetările din 2012 sugerează că hormonul poate influența bărbații să păstreze o distanță socială mai mare față de femeile necunoscute și atractive. Acest lucru se poate datora influenței oxitocinei asupra căilor de recompensă. Angajarea în contact social sau sexual cu partenerul  poate crește nivelul de oxitocină, creând o buclă de comportament. 

De ce afectează diferit bărbații și femeile? 

Oxitocina afectează diferit bărbații și femeile, mai ales în contextele sociale, din cauza hormonului care acționează diferit în amigdala masculină de cea feminină. De exemplu, oxitocina poate determina modul în care femeile identifică cu cine să se împrietenească și cum să aibă grijă de acele relații, însă poate juca un rol și în modul în care bărbații identifică relațiile competitive. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie