Proteinele stau la baza unei alimentații sănătoase și a pierderii în greutate, fiind ușor obținute din mai multe alimente, inclusiv în carne de pasăre, vită, lactate, pește, ouă, leguminoase, nuci, semințe, soia și chiar cereale integrale. Cercetările arată că mesele sau gustările bogate în proteine contribuie, de asemenea, la senzației de sațietate.
De câte proteine avem nevoie pe parcursul unei zile?
Doza zilnică recomandată (DZR) pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani este de 56 de grame și 46 de grame pentru femei. Dacă vreți să obțineți o recomandare mai specifică pentru ceea ce aveți nevoie, o puteți calcula pe baza greutății corporale. Proteina este alcătuită din aminoacizi, care sunt esențiali pentru construirea mușchilor. Dacă nu obțineți proteine adecvate, masa musculară ar putea avea de suferit. „S-ar putea să observați acest lucru prin puterii, schimbarea greutății sau chiar modul în care hainele tale se potrivesc”, spune Randy Evans, RD.
Ce se întâmple dacă nu oferim corpului suficiente proteine?
Pe lângă calciu, cercetările arată că o dietă bogată în proteine este benefică pentru sănătatea generală a oaselor adulților. „Fără proteine suficiente pentru a furniza energie organelor și creierului nostru, corpul va căuta alte surse, iar un loc din care împrumută este țesutul muscular scheletic”, spune Cheryl Mussatto, RD, autoarea cărților „The Nourished Brain” și „The Plan de acțiune pentru prediabet și carte de bucate.”
Pe lângă retenția de apă, un semn care indică lipsa proteinelor bune în corp, vă puteți simți deprimat sau excesiv de agresiv din cauza nivelurilor scăzute de dopamină și serotonină. Creierul folosește substanțe chimice numite neurotransmițători pentru a transmite informații între celule. Mulți dintre acești neurotransmițători sunt alcătuiți din aminoacizi, elementele de bază ale proteinelor. Prin urmare, o lipsă de proteine în dietă ar putea însemna că organismul tău nu poate produce suficienți neurotransmițători.
Aveți probleme cu părul, unghiile și pielea?
Părul, unghiile și pielea sunt formate din proteine precum elastina, colagenul și cheratina. Atunci când corpul nu le poate produce, te poți confrunta cu un păr fragil sau subțire, piele uscată și descuamată. Colagenul și elastina oferă pielii netezime și elasticitate, în timp ce keratina menține pielea fermă. Producția de colagen scade odată cu vârsta, afectând integritatea părului, a pielii și a unghiilor. Pielea devine din ce în ce mai subțire, uscată și ridată, iar părul începe să devină subțire și gri.
Sursă: webmd.com