De ce transpirăm excesiv noaptea? 

Transpirațiile nocturne pot apărea din mai multe motive, însă dacă vă treziți în mod regulat cu pijamale ude, ar putea exista o problemă medicală subiacentă. Există unele cazuri în care episoadele regulate de transpirație nocturnă ar putea indica o afecțiune medicală potențial gravă. Când aceste simptome, precum palmele umede, transpirația excesivă la nivelul tălpilor și axilei, apar pe fondul unei gripe sau viroze, este mai mult un semn de recuperare.

Mediul înconjurător și rutina de noapte

Cu toate acestea, există multe cazuri în care transpirația persistă, perturbând somnul, în ciuda proceselor fiziologice sau patologice. Nu uitați că există și o serie de factori externi, dincolo de mediul în care vă odihniți (plapumă, pijamale, perne) care pot stimula transpirațiile nocturne. Aceasta include: consumul de alcool pe timp de noapte, consumul de alimente picante la cină sau exercițiile înainte de culcare. Încercați să evitați aceste comportamente înainte de a vă pune la somn. 

Stresul și anxietatea 

Anxietatea și stresul sunt probleme de sănătate mintală, dar adesea implică și simptome fizice, transpirația excesivă fiind un semn fizic comun asociat cu aceste afecțiuni. Dacă transpirațiile nocturne apar din cauza anxietății sau stresului, este posibil să vă confruntați cu sentimente de îngrijorare, teamă, frica de eșec, probleme cu somnul, probleme cu stomacul și digestia, dureri inexplicabile, tensiune musculară, irascibilitate sau au alte schimbări de dispoziție. Lucrând cu un terapeut, puteți face progrese în tratarea cauzelor care stau la baza stresului și anxietății. 

Problemele hormonale 

O serie de probleme și tulburări hormonale pot cauza transpirație excesivă pe timp de noapte. Acestea includ: menopauza, testosteronul scăzut și sindromul carcinoid hipertiroidism. Condițiile hormonale pot provoca o serie de simptome care includ: modificări inexplicabile ale greutății, modificări ale nivelului de energie, dureri de cap, disfuncție sexuală și  modificările menstruale. 

Efectele secundare ale medicamentelor 

Anumite medicamente pot provoca transpirații nocturne ca efect secundar. Dacă ați început recent un nou tratament și aveți transpirații nocturne, discutați cu medicul care v-a prescris medicamentul. Lista cu medicamente despre care se știe că uneori provoacă transpirații nocturne include: 

  • steroizi,  inclusiv prednison și cortizon
  • antidepresive, atât triciclice cât și inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)
  • medicamente pentru ameliorarea durerii, cum ar fi aspirina și acetaminofenul medicamente pentru diabet care ajută la scăderea zahărului din sânge 
  • medicamente de terapie hormonală 
  • antipsihotice fenotiazinice 

Dacă transpirațiile nocturne au un impact negativ asupra somnului, un medic vă poate recomanda un alt medicament sau vă poate oferi sugestii care să vă ajute să gestionați efectele secundare. 

Alte afecțiuni care duc la transpirația excesivă pe timp de noapte includ: hipoglicemie, hiperhidroză, reflux gastroesofagian, apnee de somn, infecții grave, tulburări neurologice sau cancer.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie