Cei mai mulți dintre noi au auzit măcar o dată de efectul placebo, termen utilizat frecvent în spațiul medical, pentru a desemna o substanță inactivă din punct de vedere chimic, dar care oferă beneficii reale asupra stării de sănătate, fără bază într-un tratament real. Puțini sunt conștienți, totuși, de reversul său, „efectul nocebo”. Persoanele care iau medicamente, indiferent dacă au sau nu placebo, experimentează efecte negative nedorite. Medical News Today a vorbit cu experții din domeniu pentru a investiga baza efectului nocebo.
În ceea ce privește reacțiile adverse la medicamente, nocebo implică faptul că pacienții sunt mai susceptibili de a experimenta aceste stări, odată cu creșterea îngrijorării lor legate de efectele adverse care pot fi resimțite fizic și sunt adesea diagnosticabile clinic. Unii experți afirmă că efectul nocebo poate avea un efect mai mare asupra rezultatelor clinice decât efectul placebo, deoarece percepțiile negative se formează într-un ritm mult mai rapid decât cele pozitive.
Ce putem face pentru a înlătura efectul nocebo?
Este important să reținem că și comunicarea non-verbală poate declanșa un răspuns nocebo. Unii pacienți par să aibă un risc mai mare de a experimenta efecte nocebo. Femeile, pacienții cu anxietate și depresie, cei cu o perspectivă pesimistă și puternic influențați de mediul lor pot avea nevoie de consiliere mai atentă pentru a evita inițierea accidentală a efectului nocebo. Riscul acestui efect poate fi redus prin înțelegerea efectelor pozitive și negative ale tratamentului și asigurarea de către pacient a înțelegerii rațiunii tratamentului. Încadrarea pozitivă a efectelor adverse ale unui medicament poate ajuta la reducerea rolului efectului nocebo.
Sursă: medicalnewstoday.com