Depresia sezonieră sau tulburare afectivă sezonieră (TAS), implică simptome care apar și dispar odată cu schimbarea anotimpurilor. Cea mai recentă ediție a Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) recunoaște oficial această afecțiune ca tulburare depresivă majoră (MDD).
Cel mai frecvent, simptomele depresiei sezoniere încep toamna – iarna și se ameliorează pe măsură ce ne apropiem de primăvară, dar nu este întotdeauna cazul. S-ar putea, în schimb, să observați schimbări de dispoziție care încep primăvara și persistă până în vară. Unii oameni Experții au legat depresia sezonieră de iarnă cu lipsa luminii solare, astfel că s-ar putea să vă întrebați ce declanșează o stare de spirit scăzută și tristă la începutul primăverii, când zilele se măresc iar verdeața începe să apară. Acest articol explorează semnele cheie și cauzele potențiale, oferind câteva sfaturi pentru a face față simptomelor și a găsi sprijin.
Depresia de primăvară implică multe dintre aceleași semne și simptome ca depresia majoră, însă pot să difere de la o persoană la alta. Pe măsură ce zilele de iarnă se prelungesc și se apropie primăvara, ați putea observa o dispoziție generală scăzută, care vine la pachet cu sentimente persistente de tristețe și deznădejde; un interes scăzut pentru activitățile tale obișnuite; dificultăți în a găsi motivația pentru rutina zilnică; energie scăzută, inclusiv letargie sau neliniște; insomnie și alte dificultăți de somn; probleme cu concentrarea sau amintirea informațiilor; pofta de mâncare crescută sau pierderea în greutate; agitație sau iritabilitate neobișnuită; sentimente de furie sau agresivitate; gânduri despre moarte sau sinucidere.
De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu amețeli, stări de neliniște și incapabilitatea de a te adapta la activitatea zilnică. Te-ai putea simți pur și simplu trist, scăpat și fără speranță fără să înțelegi clar motivul. Pentru unii oameni, depresia de primăvară poate implica, de asemenea, episoade necaracteristice de comportament agresiv sau violent.
Depresia de primăvară poate să nu dureze pe tot parcursul anului, dar poate avea totuși un impact persistent asupra sănătății generale, bunăstării și calității vieții. Deși nu puteți opri schimbarea anotimpurilor, puteți lua măsuri pentru a o preveni prin construirea unui set de instrumente cu strategii utile: încearcă să-ți păstrezi un program corect de somn, păstrează-ți calmul în orice situație, fă-ți timp pentru activități fizice, meditează, păstrează legătura cu cei dragi, respectă rutina zilnică și adopta o alimentație echilibrată.
Sursă: healthline.com