Canabisul este unul dintre cele mai utilizate droguri recreative, ocupând locul trei în rândul drogurilor de interes în serviciile de tratare a dependenței, potrivit unui studiu din 2008. În ciuda acestor statistici, care indică efectele nocive potențiale asociate consumului de canabis pe termen lung, se cunoaște prea puțin despre progresia de la consumul recreațional la consumul regulat și efectele sale asupra structurii creierului.
Cunoștințele actuale sunt în mare parte deduse din studiile efectuate pe animale, în care s-a demonstrat că principala componentă psihoactivă a canabisului (Δ9-Tetrahidrocannabinol, THC) induce toxicitate dependentă de doză și modificări structurale în regiunile creierului bogate în receptori canabinoizi CB1. Acestea sunt localizate în principal în hipocamp, amigdală, cerebel, cortex prefrontal și striat.
Spre deosebire de literatura animală, investigarea efectelor structurale ale consumului de canabis pe termen lung asupra creierului uman a adus constatări mai puțin consistente. Modificări ale densității substanței cenușii sau albe au fost raportate în diferite locații din lobii frontali și parietali, fără descoperiri suprapuse în cadrul studiilor.
Discrepanța rezultatelor s-ar putea datora eterogenității caracteristicilor eșantionului, diferențelor interindividuale legate de antecedentele de consum de droguri, cantitatea de consum, probleme psihologice asociate (temperament, nivel de anxietate sau excitare) și/sau diferențe metodologice în date. Potrivit cercetărilor limitate, consumul de canabis pe termen lung este asociat cu modificări ale morfologiei creierului în regiuni legate de memorie și procesare executivă și afectivă.
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pierd neuroni din hipocamp, ceea ce le scade capacitatea de a învăța informații noi. Expunerea cronică la THC poate grăbi pierderea acestor neuroni. Asociația Americană a Inimii (AHA) a emis o declarație științifică în care avertizează cu privire la consumul potențial de canabis. Organizația spune că utilizarea frecventă a medicamentului poate afecta dezvoltarea creierului la persoanele cu vârsta sub 25 de ani. Aceștia subliniază faptul că substanța prezintă riscuri la fel ca orice alt medicament și ar trebui să fie folosit cu moderație.
Sursă: nida.nih.gov