De ce îți curge nasul când e rece afară?

Rinoreea, caracterizată printr-o scurgere de lichid spre nări care face necesară suflarea nasului, are mai multe roluri în protejarea sănătății. Umiditatea vă apără membranele mucoase, prinde germenii și ține substanțele străine departe de căile nazale. Deși organismul produce între 1 – 2 litri de mucus pe zi, există o serie de anumiți factori precum  polenul sau mucegaiul din aer, virușii obișnuiți ai răcelii (rinovirusuri), iritații și expunerea la vreme rece care pot crește această cantitate. 

Rinita vasomotorie 

Dacă vă curge nasul în sezonul rece, fără alte simptome de alergie sau boală, ar putea fi rinită vasomotorie, o afecțiune cauzată de schimbările de temperatură, umiditate și expunerea la mirosuri și parfumuri puternice. Corpul dumneavoastră va produce scurgeri nazale care se vor prelinge din partea din față a nasului sau pe partea din spate a gâtului, ducând chiar la congestia nazală. 

Schimbări bruște de temperatură 

Când corpul este expus la temperaturi scăzute, acesta începe să producă mucus suplimentar pentru a încălzi și a hidrata aerul care trece prin căile nazale, protejând membranele mucoase și bronhiolele din plămâni de aerului uscat și rece care provoacă deteriorarea țesutului. În plus, apariția mucoasei nazale ca rezultat al temperaturilor scăzute ar putea fi un fenomen similar condensului. Când expirați, eliberați acel aer cald și umed în mediul rece. Pe măsură ce aceste două temperaturi se întâlnesc, se produc picături de apă, care picură din nas alături de mucusul cu care se amestecă. 

Cum să preveniți curgerea nasului pe vreme rece 

Singura modalitate de a preveni curgerea nasului din cauza expunerii la frig este de a evita inspirarea aerului rece. O modalitate de a face acest lucru este să vă acoperiți nasul și gura cu o mască sau o eșarfă în aer liber. Acest lucru permite aerului să devină cald și umed înainte de a-l inspira. Rinita vasomotorie nu se va ameliora de obicei cu antihistaminice, cunoscute ca medicamente pentru tratarea alergiilor. Se poate îmbunătăți prin utilizarea unui steroid nazal sau a unui spray nazal antihistaminic. 

Sursă: verywellhealth.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie