De ce este oxitocina cunoscută drept „hormonul iubirii”?

Oxitocina este un hormon și un neurotransmițător care joacă un rol important în funcțiile reproductive feminine, de la activitatea sexuală până la naștere și alăptare. De asemenea, este asociat cu empatia, încrederea, activitatea sexuală și construirea relațiilor. Este uneori denumit „hormonul iubirii”, deoarece nivelurile de oxitocină cresc în timpul îmbrățișării și orgasmului. În plus, poate avea beneficii ca tratament pentru o serie de afecțiuni, inclusiv depresie, anxietate și probleme intestinale. 

Eliberarea hormonului este declanșată de stimularea mameloanelor. În timpul travaliului, oxitocina crește motilitatea uterului, provocând contracții. Pe măsură ce colul uterin și vaginul încep să se lărgească pentru travaliu, este eliberată oxitocina. Această lărgire crește pe măsură ce apar contracții ulterioare. Pe lângă acestea, oxitocina are și funcții sociale, cum ar fi construirea de legături sau crearea de amintiri de grup. 

Un studiu din 2012 a arătat că persoanele aflate în primele etape ale atașamentului romantic aveau niveluri mai ridicate de oxitocină, care au persistat până la șase luni, în comparație cu persoanele singure. Cercetătorii au descoperit că activitatea sexuală stimulează eliberarea de oxitocină și pare să aibă un rol în erecție și orgasm. Deși nu studiul nu a inclus o explicație pe deplin înțeleasă, în cazul femeilor, se poate întâmpla ca motilitatea uterină crescută să ajute spermatozoizii să ajungă la destinație. Unii au presupus o corelație între concentrația de oxitocină și intensitatea orgasmului. 

Când oxitocina intră în sânge, afectează uterul și lactația, dar atunci când este eliberată în anumite părți ale creierului, poate afecta comportamentele emoționale, cognitive și sociale. În urma unei analize făcute de specialiști, cercetărilor asupra oxitocinei afirmă că impactul hormonului asupra „comportamentelor pro-sociale” și răspunsurilor emoționale contribuie la relaxare, încredere și stabilitate psihologică. 

De asemenea, oxitocina din creier pare să reducă stresul și anxietatea. Hormonul a fost descris drept „o componentă importantă a unui sistem neurochimic complex care permite corpului să se adapteze la situații extrem de emotive”. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin rolul acestui hormon puternic. 

Sursă: medicalnewstoday.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie