Haloterapia, sau terapia cu sare, este considerată un tratament alternativ pentru problemele pulmonare, cum ar fi astmul, bronșita și tusea. Mai mult decât atât, acest tratament pe bază de sare vă ajută în combaterea alergiilor și afecțiunilor de la nivelul pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema si acneea. Originile haloterapiei datează din epoca medievală, însă cercetătorii au început să studieze beneficiile aceste potențiale în urmă cu puțin timp.
Terapia se face de obicei în camere cu sare, care pot fi active (prin descompunerea sării în particule mici care circulă libere prin cameră) sau pasive (prin descompunere alături de alte tipuri de săruri). Camerele de sare pasive au concentrații mai mici de săruri, fiind utilizate de obicei folosite pentru relaxare și meditație, mai degrabă decât pentru haloterapie. În funcție de modul în care este administrată sarea, haloterapia se împarte în metode uscate și umede.
Metoda uscată se face de obicei într-o încăpere de sare creată artificial, lipsită de umiditate, cu o temperatura de (20°C) sau chiar mai mică. Sesiunile durează de obicei între 30 și 45 de minute. Odată inhalate, aceste particule microscopice se sare absorb iritanti, inclusiv alergeni și toxine, din sistemul respirator. Specialiștii sunt de părere că tratamentul are un efect similar asupra pielii prin absorbția bacteriilor și a altor impurități responsabile pentru multe afecțiuni ale pielii. Metodele umede de haloterapie includ gargara, consumul și baia de apă sărată.
Cu toate acestea, haloterapia poate avea unele efecte secundare. Este foarte posibil ca după tratament să simțiți o tuse ușoară și mai multă secreție de mucus. Rareori, puteți observa iritații ale pielii sau conjunctivită.
Sursă: healthline.com