Ienibaharul este un condiment obținut din fructele de pădure uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Pimenta dioica. Aroma sa amintește de scorțișoară, cuișoare, nucșoară și piper. Condimentul este folosit des în bucătăria din Caraibe, Orientul Mijlociu și America Latină, pentru a da un gust aromat deserturilor, garniturilor, felurilor principale și chiar băuturilor, inclusiv vinul fiert și cidrul fierbinte.
Arborele de ienibahar poartă originile jamaicane, renumele său fiind purtat de Cristofor Columb în timpul celei de-a doua călătorii în Lumea Nouă. Europenii au crezut că ingredientul combină aromele mai multor condimente, motiv pentru care l-au introdus în bucătăriile europene și mediteraneene. Ienibaharul se găsește pe piață sub formă de fructe întregi uscate sau măcinate, însă odată măcinat, acesta își pierde din gustul picant. Boabele întregi de ienibahar sunt uneori folosite în tocănițe și supe, dar și în murături și salamuri. Dacă ești un fanatic al dulciurilor, vei avea mai mult succes folosind varianta măcinată pentru prăjituri, plăcinte de dovleac sau turtă dulce.
Boabele întregi de ienibahar pot fi adăugate în preparatele cu carne, ca de exemplu, în friptura de vită sau de miel. Dacă doriți să oferiți fructelor de pădure o textură mai moale, gătiți-le înainte de a le folosi. Puneți-le la cuptor timp de zece minute sau încălzi-le într-o tigaie de fontă pe plită. Ienibaharul macinat este folosit pentru a asezona carnea, supa, tocanita, legumele și produsele de copt, așa cum ați folosi nucșoară măcinată, scorțișoara sau cuișoarele.
Sursă: thespruceeats.com