Pneumonia este o infecție la nivelul plămânilor. Bacteriile și virușii sunt cele mai frecvente cauze de infectare, însă pot fi implicați adesea și fungii. De cele mai multe ori, pneumonia este o boală minoră, însă poate fi la fel de bine și o infecție majoră care ne pune viața în pericol. Din păcate, această afecțiune poate avea un impact semnificativ asupra copiilor în primele luni de viață. Statisticile arată că la fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza pneumonie, boala provocând decesul unui număr tot mai mare de tineri în fiecare an. Iată o serie cu cele mai frecvente și semnificative simptome ale pneumoniei:
- Tuse uscată sau productivă cu spută groasă de mucus (tusea poate persista până la câteva săptămâni chiar și după tratarea pneumoniei)
- Febră (cel puțin 38 de grade Celsius), transpirație și frisoane
- Dispnee (dificultăți severe de respirație) sau tahipnee (frecvență respiratorie crescută)
- Schimbarea stării generale prin oboseală și epuizare
- Pierderea neintenționată în greutate și pierderea poftei de mâncare
- Durerea de cap și durerea în piept se agravează.
- Hemoptizie (tuse cu sânge)
- Grețuri, confuzie, dezorientare (în special la persoanele în vârstă)
- Cianoza (colorarea în albastru a tegumentelor, mucoaselor, extremităților).
Pneumonia este o boală care afectează plămânii, în special căile respiratorii. Focarele de pneumonie pot ataca doar un lob pulmonar, întregul plămân sau chiar ambii plămâni. Alveolele, acele pungi mici umplute cu aer, atașate la bronhiole terminale, reprezintă unitatea funcțională a plămânului. Există schimburi de oxigen și dioxid de carbon la nivel alveolar, cu oxigenarea sângelui arterial și îndepărtarea dioxidului de carbon din plămâni.
Când o infecție se extinde la nivel alveolar, se acumulează lichid sau puroi, cauzând dificultăți respiratorii. Lichidul se poate colecta într-o varietate de locații și forme. Când se acumulează într-un loc anume, se dezvoltă un abces. Abcesele de dimensiuni mai mari necesită adesea intervenție chirurgicală iar dacă lichidul se acumulează în cantități substanțiale, funcția plămânilor va fi mult redusă, ducând la insuficiență respiratorie.
Pneumonia este cauzată de un agent patogen infecțios care pătrunde în plămâni și provoacă inflamație. Streptococcus pneumoniae este cea mai frecventă cauză a pneumoniei bacteriene, urmată de Haemophilus și Moraxella, alte două bacterii periculoase. Pneumonia virală este cauzată de diverse virusuri, printre care cele mai cunoscute sunt adenovirusurile, virusul gripal și sinciial respirator.
Persoane cu vârsta peste 65 de ani, inclusiv nou-născuți și copii cu vârsta sub doi fac parte din categoria persoanelor mai predispuse la pneumonie. Alte categorii de pacienți includ persoane cu boli cronice, cum ar fi cei cu diabet, cancer, boli renale, boli de inimă sau boli hepatice, fumătorii și cei cu imunitate scăzută.
Sursă: sfatulmedicului.ro