Probleme medicale greu de diagnosticat. Ce presupune o diagnosticare corectă?

Nu există nimic mai frustrant pentru medici sau pacienți decât un set de simptome, și nici un nume sau un indiciu care ar putea indica un tratament. La baza unui diagnostic corect se află tabloul clinic, care determina prezența în cabinetul medicului, analizele de laborator și examinarile imagistice utilizate pentru a oferi certitudinea și finețea concluziilor medicale.

„Eșecul de a diagnostica” este terminologia folosită de grupul medical și de avocați pentru a sublinia faptul că un pacient prezintă un set de simptome nediagnosticate la momentul respectiv. Este considerată una dintre formele de diagnostic greșit, sau de diagnostic omis. Atunci când acel eșec în a diagnostica o persoană duce la vătămarea acestuia, există o serie de prevederi legale, iar atunci când eșecul duce în cele din urmă la un diagnostic în timp pentru a trata vătămarea sau problema medicală, se consideră a fi un „diagnostic întârziat”. 

Stabilirea unui diagnostic corect

Atunci când tabloul clinic prezintă simptome comune în multe patologii care nu sunt specifice unei singure cauze medicale, este dificil să se stabilească un diagnostic precis. După cum se observă adesea în practica medicală, boala nu are limite, deci se poate prezenta în alte moduri decât cele observate până în momentul de față, fiind legate de variabilitatea biologică, întrucât fiecare organism reacționează diferit la factorii agresori din mediul extern sau intern. 

Disconfort atipic, oboseală, probleme de concentrare, de atenție sau de memorie și anomalii digestive precum pierderea poftei de mancare, modificări ale tranzitului intestinal sau balonare sunt doar câteva dintre simptomele nespecifice cu care pacientul se prezintă la medic. Ca urmare, există circumstanțe clinice în practica medicală când un diagnostic este mai dificil, necesitând teste mai extinse, repetate și o atenție sporită pentru a exclude alte tulburări cu simptome comparabile.

Cele mai frecvente afectiuni greu de diagnosticat 

Sindromul colonului iritabil și boala celiacă, care au unele simptome similare și trebuie diferențiate, artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă și hipotiroidismul sunt printre bolile care produc cele mai răspândite probleme de diagnostic. Migrenele și durerile de cap sunt notoriu greu de identificat, însă fibromialgia, endometrioza, sindromul ovarian polichistic și diabetul sunt printre afecțiunile medicale care pot fi extrem, de dificil de diagnosticat. 

Experiența și o înțelegere aprofundată a simptomelor, istoricul medical și istoricul familial, precum și finalizarea testelor serologice și imagistice necesare, permit confirmarea unui diagnostic corect, chiar dacă este nevoie de mai mult timp și efort decât diagnosticarea cu simptome clinice.

Sursă: sfatulmedicului.ro

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie