De ce este uleiul de palmier atât de popular în ciuda impactului său asupra mediului?

Uleiul de palmier este un tip de ulei vegetal derivat din fructele arborelui Elaeis Guineensis, un palmier originar din anumite părți ale Africii. Este folosit în săpun, șampon, machiaj și chiar biocombustibil, precum și în alimente de consum cum ar fi biscuiți, unt și alimente congelate. Cu toate acestea, metodele folosite pentru a genera ulei de palmier  sunt extrem de nesustenabile și continuă să facă ravagii asupra ecologiei din Asia de Sud-Est.

În ciuda acestei situații, industria uleiului de palmier consideră că această cultură joacă un rol important în sistemul alimentar, oferind locuri de muncă în țările în care este cultivată. Pe măsură ce industria alimentară și-a dat seama de avantajele obținute din uleiul de palmier, utilizarea acestuia a crescut la scară largă în anii 1970 și 1980. Puțini știu, însă uleiul de palmier este ascuns în mult mai multe produse și alimente decât știm, iar acest lucru se întâmplă datorită utilizărilor sale versatile și eficacității ca recoltă de volum mare.

Doar câteva regiuni din Indonezia și Malaezia alocă aproximativ 85% din uleiul de palmier comercializat la nivel global. Teritorii vaste din Asia de Sud-Est, Africa și America Latină, în care se cultivă ulei de palmier, au devenit extrem de afectate din cauza producției sale. Iată câteva dintre cele mai notabile preocupări de mediu care implică uleiul de palmier: defrișarea pădurilor, poluare prin eliberarea de cantități excesive de gaze cu efect de seră în aer, pierderea biodiversității, creștere și producții neatenuante. Pe măsură ce industria continuă să crească, aceste probleme pot doar să se intensifice. 

În mod paradoxal, producția de ulei de palmier este amenințată de încălzirea globală. Nu numai că unele soiuri de palmier nu se dezvoltă corespunzător la temperaturi mai calde, dar inundațiile cauzate de creșterea nivelului mării amenință și țările producătoare de ulei de palmier, precum Indonezia. În prezent, niciun organism de reglementare nu supraveghează producția globală de ulei de palmier. Unele națiuni s-au angajat să folosească numai ulei de palmier durabil, în timp ce grupurile private pledează pentru oprirea defrișării și dezvoltarea terenurilor bogate în carbon. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie