Bucătăria indiană: Thali și echilibrul gustului

Dacă vă plac călătoriile, dar mai ales mâncarea cu specific indian, trebuie să știți că majoritatea restaurantelor din India servesc Thali – un platou care oferă cele mai bune mâncăruri ale regiunii. Însă Thali este mult mai mult decât o simplă parte a culturii culinare. Este, de asemenea, o parte integrantă a festivalurilor, sărbătorilor și alimentelor zilnice. 

În hindi, thali înseamnă farfurie, iar un astfel de platou este, de obicei, însoțit de boluri mici rotunde numite katoris, deși există și thalisuri făcute cu compartimente încorporate pentru diferite feluri de mâncare.  K. T. Achaya scrie în cartea Povestea mâncării noastre că în India preistorică, mâncarea era consumată pe farfurii de unică folosință făcute din frunze, cum ar fi cea de bananier, banian sau de copaci palas, uscate și cusute împreună sau frunze. Frunzele de bananier sunt încă răspândite în India de Sud, în special în temple și la sărbătorile de nuntă, în timp ce frunzele de palas sunt mai frecvente în partea centrală și în nordul țării. 

În ceea ce privește hrana pe care o conține, un Thali este o masă completă ce constă în 10 sau mai multe feluri de mâncare, în funcție de zona în care vă aflați. Platoul conține orez sau turtă făcută din grâu; dal sau sambar legume, un preparat de sezon; chutney, un condiment făcut cu din fructe, ierburi, alte condimente, legume și chiar pește; raita, caș amestecat de obicei cu un anumit tip de murături, cel mai frecvent sunt făcute din mango crud, deși variază în funcție de regiune; papadum, o gustare prăjită, gustoasă, făcută cu orez, făină sau linte. Thali este însoțit de sol kadi, o băutură răcoritoare făcută cu lapte de cocos și fructe kokum, dacă vă aflați pe coasta de vest a Indiei.

În Kolhapur, un oraș din statul Maharashtra din vestul Indiei, este renumit pentru diferitele sale preparate picante de Thali de oaie și bulionurile aromate. Mâncarea rămâne întotdeauna sănătoasă, chiar dacă complexitatea și cantitatea de feluri de mâncare pot varia. Thali, în forma sa cea mai elaborată, este o mâncare tradițională, o explozie de gusturi și o sărbătoare a culorii, cu boluri strălucitoare pentru fiecare aliment. Este o experiență alimentară specifică Indiei, fie ca parte a unei tradiții culturale sau a vieții de zi cu zi.

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie