Ce știm despre microplasticele din alimente? 

Majoritatea materialelor plastice produse la nivel global sunt folosite pentru ambalarea alimentelor și a băuturilor. În timpul utilizării, însă, plasticul se uzează și se sparge în mici fragmente numite microplastice. Află pericolele la care suntem supuși zilnic, modul în care alimentele devin contaminate și modalitățile de reducere a expunerii. 

La nivel global, în 2016 au fost produse 322 de milioane de tone metrice de plastic, dintre care 60% au furnizat industriei alimentare și a băuturilor pentru ambalarea alimentelor. Aceste materiale conțin o serie de substanțe chimice, inclusiv stabilizatori, lubrifianți, materiale de umplutură și plastifianți. Expunerea la anumite condiții de mediu, cum ar fi căldura, face ca plasticul să se spargă în fragmente mai mici numite microplastice, care pot migra în alimente. 

Sticlele de apă de unică folosință, recipientele de transport, cutiile de alimente și foliile de depozitare sunt exemple de ambalaje comune pentru alimente pe bază de plastic care conțin microplastice. Încălzirea alimentelor în ambalaje din plastic și timpul petrecut în depozitare afectează cantitatea de microplastice și substanțele chimice nocive ale acestora care migrează în alimente. 

Microplastice comune în alimente 

Substanțele chimice microplastice prezente în alimente sunt dintre cele pe care producătorii le adaugă în mod deliberat, cum ar fi umpluturi și stabilizatori, și cele care se acumulează ca produse secundare, cum ar fi reziduurile și impuritățile. Unele microplastice comune prezente în alimente includ: 

  • Bisfenol A (BPA): producătorii folosesc acest plastifiant pentru a face clorură de polivinil, plasticul „părinte” al multor produse. 
  • Dioxină: acesta este un erbicid și un produs secundar de albire a hârtiei, care contaminează mediul. 
  • Ftalați: acești compuși  fac plasticul mai flexibil, mai transparent și mai durabil și sunt prezenți în multe tipuri de ambalaje alimentare. 
  • Polietilenă și polipropilenă: acestea fac ambalajele ușoare și durabile și sunt cele mai frecvente materiale plastice prezente în alimente și în mediu. 

Pericolele microplasticelor 

Microplasticele sunt fragmente de stabilizatori, lubrifianți, materiale de umplutură, plastifianți și alte substanțe chimice pe care producătorii le folosesc pentru a conferi materialelor plastice proprietățile lor dorite, cum ar fi transparența, flexibilitatea și durabilitatea. Cu toate acestea, experții au clasificat multe dintre aceste substanțe chimice drept toxice și dăunătoare pentru sănătatea umană: dereglări hormonale, creșterea riscului de boli cronice, slăbirea sistemului imunitar. 

Cât de expuși suntem riscurilor de îmbolnăvire?

Microplasticele sunt abundente în mediu, un rezultat pe care oamenii de știință îl atribuie producției globale masive de materiale plastice și poluării pe scară largă. Cercetările sugerează că o persoană medie din Statele Unite poate consuma peste 50.000 de particule de microplastice din alimente pe an, însă cifra crește la aproximativ 90.000 la cei care consumă în mod regulat apă îmbuteliată pe bază de plastic și la 120.000 atunci când se ia în considerare inhalarea de microplastice din surse nealimentare. 

Autorii unui studiu din 2019 au identificat o medie de 20 de microplastice la 10 grame de probe de scaun de la opt participanți. Cantitatea de microplastice cu care oamenii intră în contact este mult mai mare decât anticipau experții. 

Sursă: medicalnewstoday.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie