Ce se întâmplă cu organismul tău după ce renunți la fumat? 

Deși fumatul reprezintă una dintre principalele cauze de deces prevenite la nivel mondial, renunțarea la acest obicei poate fi descurajată. Mulți se îngrijorează că îmbunătățirile vor apărea după o perioadă lungă de timp, însă lucrurile se mișcă mai rapid decât ai putea crede. Beneficiile încep să apară la o oră după ce ți-ai propus să lași țigara jos. 

Renunțarea la fumat înseamnă întreruperea ciclului de dependență și, în esență, reconectarea creierului pentru a opri pofta de nicotină. Pentru a avea succes, fumătorii care doresc să renunțe trebuie să aibă un plan în vigoare pentru a învinge poftele și declanșatoarele. Beneficiile renunțării la fumat încep în doar o oră după ultima țigară. Cu cât un fumător renunță mai repede, cu atât mai ușor își va reduce riscul de cancer, boli de inimă, plămâni și alte afecțiuni legate. 

Cronologie

Beneficiile sunt aproape instantanee. De îndată ce o persoană renunță la fumat, corpul său începe să își revină în următoarele moduri: 

După 1 oră 

După 20 de minute, ritmul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială începe să scadă, iar circulația poate începe să se îmbunătățească. 

După 12 ore 

Țigările conțin o mulțime de toxine cunoscute, inclusiv monoxid de carbon, un gaz prezent în fumul de țigară. Acest gaz poate fi dăunător sau fatal în doze mari și împiedică intrarea oxigenului în plămâni și în sânge. Când este inhalat în doze mari într-un timp scurt, poate apărea sufocarea din cauza lipsei de oxigen. După doar 12 ore fără țigară, organismul se curăță de excesul de monoxid de carbon din țigări. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal, crescând nivelul de oxigen al organismului. 

După 1 zi 

Riscul de atac de cord și tensiunea arterială încep să scadă, din cauza tensiunii arteriale crescute indusă de fumat. În acest timp scurt, nivelul de oxigen va crește, făcând activitatea fizică mai ușor de realizat și promovând obiceiuri sănătoase. 

După 2 zile 

Fumatul dăunează terminațiilor nervoase responsabile pentru simțurile mirosului și gustului. În doar 2 zile, o persoană poate observa un simț al mirosului crescut și gusturi mai vii pe măsură ce acești nervi se vindecă. 

După 3 zile 

Nivelurile de nicotină din corpul sunt epuizate. Deși este mai sănătos să nu ai nicotină în organism, această epuizare inițială poate provoca retragerea nicotinei. La aproximativ 3 zile, majoritatea persoanelor vor experimenta stări de dispoziție și iritabilitate, dureri de cap severe și pofte pe măsură ce corpul se reajustează. 

După 1 lună

În mai puțin de 1 lună, funcția pulmonară începe să se îmbunătățească. Pe măsură ce plămânii se vindecă și capacitatea lor se îmbunătățește, se poate observa o redresare a tusei și a dificultăților de respirație. Rezistența atletică crește odată cu dorința pentru activități cardiovasculare, cum ar fi alergarea și săriturile.

După 1-3 luni 

În următoarele câteva luni, circulația continuă să se îmbunătățească. 

După 9 luni 

Plămânii s-au vindecat semnificativ. Structurile delicate, asemănătoare părului din interiorul plămânilor, cunoscute sub numele de cili, s-au recuperat din cauza fumului de țigară. Aceste structuri ajută la împingerea mucusului din plămâni și la combaterea infecțiilor. În această perioadă, mulți observă o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare, deoarece cilii vindecați își pot face treaba mai ușor. 

După 1 an 

Riscul de boală coronariană scade la jumătate și va continua să scadă peste pragul de 1 an. 

După 5 ani 

Țigările conțin multe toxine cunoscute care provoacă îngustarea arterelor și a vaselor de sânge. Aceste toxine cresc, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge. După 5 ani fără fumat, organismul s-a vindecat suficient pentru ca arterele și vasele de sânge să înceapă din nou să se lărgească. Această extindere înseamnă că sângele este mai puțin probabil să se coaguleze, scăzând riscul de accident vascular cerebral. Riscul de accident vascular cerebral va continua să scadă în următorii 10 ani, pe măsură ce organismul se vindecă din ce în ce mai mult. 

După 10 ani 

Șansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri din cauza acestuia sunt aproape reduse la jumătate în comparație cu un fumător. Probabilitatea de a dezvolta cancer de gură, gât sau pancreas a scăzut semnificativ. 

Fumatul este un obicei dăunător care poate duce la complicații grave de sănătate sau chiar deces. Când o persoană se lasă de fumat, organismul va începe să se vindece în mod natural și să-și recapete în timp vitalitatea unui nefumător. Unele efecte, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, sunt observate aproape imediat, în timp ce alte efecte, precum riscurile de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inimă și boli pulmonare, durează ani pentru a scădea la nivelul unui nefumător. 

Sursă: medicalnewstoday.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie