Sindromul Asherson: definiție și particularități

Sindromul Asherson, cunoscut și sub denumirea de sindrom antifosfolipidic catastrofic (CAPS), este o afecțiune autoimună extrem de rară. Este definită de progresia rapidă a cheagurilor de sânge care afectează sistemele de organe ale corpului, dar care pot dura ore, zile sau chiar săptămâni. Infecțiile, vaccinările, rănile cauzate de traumatisme fizice și un mecanism precar de anticoagulare pot fi o serie de exemple declanșatoare. 

Pacienții care întâmpină probleme la nivelul mecanismului de anticoagulare, ca urmare a sângerărilor repetate în organism, au mai multe șanse de a dezvolta sindromul. Pe de altă parte, pacienții care au experimentat anterior un episod simplu, au mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune. Pe scurt, sindromul Asherson este definit prin prezența anumitor anticorpi în organism și formarea de cheaguri de sânge.

O afecțiune autoimună se dezvoltă atunci când anticorpii și limfocitele, care au rolul de a apăra organismul împotriva agenților patogeni invadatori încep să nu mai diferențieze intrusul de țesutul perfect sănătos. Cercetările sugerează că o serie de factori multipli, genetici și de mediu, au un rol bine stabilit în dezvoltarea bolilor autoimune. 

Pacienții care suferă de sindromul antifosfolipidic primar sau secundar pot dezvolta ulterior sindromul Asherson. Această afecțiune poate apărea și în cazul persoanelor care nu s-au confruntat niciodată aceste probleme până acum. Cauza care stă la baza sindromului este incertă, însă infecția a fost prezentă în fiecare caz. Traumele, cum ar fi cele induse de operațiile chirurgicale invazive, întreruperea medicamentelor anti-coagulare, sarcina și unele afecțiuni maligne subiacente, sunt considerați factori suplimentari. 

Sursă: healthline.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie