Cercetătorii susțin că persoanele care se confruntă cu alergii și astm de tip 2 pot avea un risc mai scăzut de a dezvolta COVID-19. Această rezistență se poate datora faptului că inflamația alergică a căilor respiratorii poate suprima eficacitatea unui receptor utilizat de SARS-CoV-2, dar asta nu înseamnă că persoanele cu alergii ar trebui să se protejeze mai puțin.
Aceste informații au fost dezvăluite în urma unui studiu dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra care analizează impactul COVID-19 asupra societății. Specialiștii au lucrat cu date lunare obținute din urma chestionarelor aplicate celor 15.000 departicipanți la studiu, pentru a analiza tot felul de interacțiuni posibile, cum ar fi sexul, vârsta, comorbiditățile, locurile de muncă și obiceiurile de viață.
Deși studiul nu a avut ca obiectiv de studiu în mod specific cum se manifestă coronavirusul la persoanele cu alergii și astm, cercetătorii au spus că rezultatele legate de aceste afecțiuni au ieșit în evidență. Adrian Martineau, doctor și autor principal al studiului de la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat pentru Healthline că aceste datele obținute reprezintă mai mult decât o veste bună.
Rezultatele au indicat o reducere cu 38% a riscului de COVID-19 pentru persoanele cu astm bronșic, cu 23% pentru persoanele cu alergii, cum ar fi eczema, febra fânului sau rinita și o scădere de 53% pentru persoanele care iau imunosupresoare. Cu toate acestea, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) a rămas un factor de risc pentru severitatea infectării cu COVID-19, însă astmul alergic sau de tip 2 nu este asociat cu o afecțiuni mai gravă.
Sursă: healthline.com